Kina-brev har hjulpet etterforskerne

Politiet har fått to brev fra familien til det kinesiske studentparet Ningyan Yu (23) og Yuhang Wu (22) som ble funnet drept i Oslo fredag for en uke siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Brevene er formidlet til politiet via den kinesiske ambassaden i Oslo og har vært til hjelp for politiet i etterforskningen, sier politiinspektør Terje Kristiansen i Oslo politidistrikt til NTB.

Pårørende til det drepte kinesiske studentparet kommer til Norge i neste uke. Kinas Oslo-ambassade utarbeider program for oppholdet i samarbeid med politiet.

- Vi vet ennå ikke nøyaktig når de pårørende kommer, opplyser attaché Chen Wei til NTB.

Vil møte familien

Politiet vil møte og ha samtaler med studentparets familie når de kommer til Oslo, opplyser politiinspektør Kristiansen.

Etterforskerne i Oslo politidistrikt hadde fredag kveld et møte med representanter fra den kinesiske ambassaden for å utveksle informasjon, men verken ambassaden eller politiet ville etterpå kommentere innholdet i møtet overfor NTB.

Ifølge TV 2 har politiet sikret DNA-spor, fingeravtrykk, fotavtrykk og annet spormateriale som nå er til analyse, men politiet vil fredag kveld ikke bekrefte dette.

- Vi arbeider med tekniske analyser på åstedet, og er ennå ikke ferdig med arbeidet, sier politiinspektør Terje Kristiansen til NTB.

Han vil heller ikke kommentere TV 2s opplysninger om at hybelen der studentparet ble funnet, bar preg av kamp.

Hadde permisjon

Det unge studentparet kom til Norge i august i fjor for å studere ved Musikk Instrument Akademiet i Sarpsborg. De hadde permisjon fra studiene og ble fredag for en uke siden funnet brutalt drept på sin hybel i en studentboligblokk på St. Hanshaugen i Oslo. Da hadde de trolig ligget døde i nærmere en uke.

Ambassaden har fått beskjed om at foreldrene til de drepte og muligens tante og onkel kommer til Oslo - tre eller fire fra hver familie.

- En av mine kolleger har hatt telefonisk kontakt med de pårørende. De er naturlig nok fortvilet, men jeg kan ikke si noe nærmere om hvordan de reagerer, sier Chen Wei.

Til lokal presse i Kina sier imidlertid de sjokkerte foreldrene at det unge studentparet ikke hadde noen fiender.

- Kan det bli aktuelt med en minnestund ved ambassaden?

- Det vil være helt opp til de pårørende. Vi må respektere deres følelser.

Kinesere registreres

Den kinesiske ambassaden i Oslo har i kjølvannet av det brutale dobbeltdrapet oppfordret alle kinesere som heretter kommer til Norge om å melde seg til ambassaden for registrering. Det har ikke vært gjort før.

- Men nå ønsker vi å vite hvor kinesere oppholder seg i Norge. Spesielt gjelder det studenter, sier Chen Wei.

Oppfordringen er på kinesisk og er lagt ut på ambassadens internettside.

I dag har rundt 6.000 kinesere lovlig opphold i Norge, for kortere eller lengre tid. Nærmere 1.000 av dem er studenter. Langt de fleste kinesere bor eller oppholder seg i Oslo og området rundt.

- Har dere hatt bekymrede henvendelser fra det kinesiske miljøet?

- Vi har fått noen henvendelser fra studenter, men ikke så mange. Også andre kinesere som er bekymret, ønsker informasjon.

(NTB)