Kina bruker atombombe for å bygge kraftverk

BEIJING: Kinesiske ledere planlegger å bruke atombomber for å sprenge en tunnel gjennom Himalaya-fjellene til verdens største vannkraftverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det planlagte kraftverket kommer til å produsere dobbelt så mye strøm som den kontroversielle kraftutbyggingen av Yangtse-elven. Byggingen av gigantkraftverket skal etter planen starte i 2009, da Yangtse-konstruksjonen skal stå ferdig, skriver avisa Sunday Telegraph.

Kina vil trolig møte sterk motstand fra nabolandene, som frykter at prosjektet kan sette livet til millioner av deres innbyggere i fare.

Det nye kraftverket skal settes opp ved Muotuo på Yarlung Zangbo-elva i Tibet, og det skal ha en kapasitet til å produsere minst dobbelt så mye elektrisitet som Yangtse-kraftverket, som skal produsere 18 millioner Kilowatt.

Planen er å bruke atombomber for å sprenge en tunnel på 16 kilometer gjennom Namcha Barwa-fjellet, og kostnadene vil trolig ligge på over 140 milliarder kroner.

Russland har tidligere brukt atombomber i forbindelse med ingeniørkonstruksjoner, mens USA har nektet å bruke det til sivile prosjekter på grunn av sikkerhetshensyn.

NTB