Donald Trump og Kina

Kina bygde gigantisk hane med noen spesielle trekk. Nå ler folk av Trump-stuntet

- Perfekt kombinasjon av kinesisk og vestlig kultur. 

TRUMP-HANE: For å markere det kinesiske nyttåret og det som vil bli hanens år i den kinesiske kalenderen, er det blitt reist en gigantisk hanestatue utenfor et kjøpesenter i byen Taiyuan. Foto: Jon Woo / Reuters / NTB Scanpix
TRUMP-HANE: For å markere det kinesiske nyttåret og det som vil bli hanens år i den kinesiske kalenderen, er det blitt reist en gigantisk hanestatue utenfor et kjøpesenter i byen Taiyuan. Foto: Jon Woo / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å markere det kinesiske nyttåret og det som vil bli hanens år i den kinesiske kalenderen, er det blitt reist en gigantisk hanestatue utenfor et kjøpesenter i byen Taiyuan.

Det spesielle med hanen, er at den har en hårsveis og noen ansiktstrekk som gjør at den likner påtakelig på den påtroppende presidenten i USA, Donald Trump.

Også vingenes «gestikulering» minner om Trumps håndbevegelser når han argumenterer.

Kineserne har tatt statuen godt imot i sosiale medier, og ifølge den statlig eide tabloidsavisa Global Times blir kunstverket hyllet som en «perfekt kombinasjon av kinesisk og vestlig kultur».

- Den ser ikke så verst ut da, sier en ansatt ved en av kjøpesenterets restauranter til New York Times.

Overrasket kunstner

Det er for tiden spent stemning mellom Donald Trump og Kina, mye fordi Trump de siste ukene har kommet med flere uttalelser som tilsynelatende utfordrer den gjeldende «ett Kina»-politikken.

Derfor kan det være overraskende for flere at kineserne angivelig ikke skal ha bedt om at den gigantiske hanen skulle likne på Trump.

Kunstneren Casey Latiolais, som har laget hanen på bestilling fra et kinesisk eiendomsselskap, bedyrer nemlig at navnet Donald Trump ikke var en del av bestillingen.

- Men jeg har vært overrasket over at familie og venner - uavhengig av politisk ståsted - syns den er morsom, sier han til New York Times.

Latiolais ble også overrasket over utformingen da han så det endelige resultatet.

- Den er mye større enn jeg hadde ventet, skrev han på Twitter om statuen.

Provoserer Kina

Bakgrunnen for det høye spenningsnivået mellom Trump og kineserne er altså at Trump den siste tiden har gitt flere signaler på at USA kommer til å endre sin politikk overfor Kina.

I forrige uke ble det kjent at Donald Trump utnevner økonomen og Kina-kritikeren Peter Navarro til leder for Det hvite hus' nyopprettede nasjonale handelsråd.

Ifølge The Guardian har Navarro beskrevet administrasjonen i Kina som «fullstendig totalitær» og «planetens mest effektive morder».

I etterkant av utnevnelsen skrev China Daily, et statlig eid talerør for den kinesiske administrasjonen, at «nå ringer alarmklokkene» i Bejing:

- Utnevnelsen er nok et tegn på den konfronterende tilnærmingen til den påtroppende administrasjonen overfor Kina, skrev avisa.

Snakket med Taiwan

Ansettelsen kom bare halvannen uke etter at Trump provoserte Kina ved å sette spørsmålstegn ved «ett Kina»-politikken.

Trump hadde da snakket med Taiwans president Tsai Ing-wen, og ble dermed den første sittende eller blivende presidenten i USA som har direkte kontakt med Taiwans leder siden 1979, så vidt offentligheten er bekjent.

Siden da har USA anerkjent og respektert Kinas definisjon av Taiwan som en utbryterrepublikk.

Nå varsler altså Trump at USA kan endre sin politikk på feltet radikalt, og uttalelsen fikk Kina til å true med å stanse samarbeidet med USA på flere områder.