Kina bygger et teleskop like stort som 30 fotballbaner i jakten på intelligent liv

Blir verdens største, og vil kunne plukke opp signaler som er over 10 milliarder lysår unna.

VERDENS STØRSTE: Dette bildet tatt 29. juli i år viser FAST, det som kommer til å bli verdens største teleskop. Med en diameter på 500 meter - tilsvarende 30 fotballbaner - har den også potensial til å endre vår forståelse av universet og jakten på liv på andre planeter. Foto: AFP / Reuters / NTB Scanpix
VERDENS STØRSTE: Dette bildet tatt 29. juli i år viser FAST, det som kommer til å bli verdens største teleskop. Med en diameter på 500 meter - tilsvarende 30 fotballbaner - har den også potensial til å endre vår forståelse av universet og jakten på liv på andre planeter. Foto: AFP / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kinas romprogram bygger nå det som kommer til å bli verdens største teleskop.

Med en diameter på 500 meter - tilsvarende 30 fotballbaner, har den også potensial til å endre vår forståelse av universet og jakten på liv på andre planeter, skriver CNN.

Navnet på teleskopet er FAST, en forkortelse for «Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope».

På grunn av sin størrelse, plassering og konstruksjon, vil FAST også ha bedre forutsetninger enn noen andre teleskop til å plukke opp svake signaler fra verdensrommet. Dette er signaler som potensielt kan kobles til intelligent liv på andre planeter, skriver The Independent.

- Sikader i tordenvær Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua, opplyser at FAST vil bli ferdigstilt i 2016, og vil kunne plukke opp signaler som er over 10 milliarder lysår unna. Prosjektet ble påbegynt i 2011.

- Et radioteleskop er som et sensitivt øre, som lytter etter radiosignaler fra hvitt støy in universet. Det er som å lytte etter lyden av sikader i tordenvær, sier Nan Rendong, forskningsansvarlig på FAST-prosjektet, til Xinhua.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.