KINA-MØTER:  Morten Wetland diskuterte Dalai Lama og Kina-forhold seinest denne uka med et lukket forum norske næringslivsledere, skriver Aftenposten og VG. Arkivfoto: Nina Hansen/Dagbladet.
KINA-MØTER: Morten Wetland diskuterte Dalai Lama og Kina-forhold seinest denne uka med et lukket forum norske næringslivsledere, skriver Aftenposten og VG. Arkivfoto: Nina Hansen/Dagbladet.Vis mer

Kina, Dalai Lama og Nobelkomiteen bak lukkede dører

Næringslivsledere diskuterte denne uken Norges forhold til Kina med Morten Wetland i First House til stede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tjuetall av Norges mektigste næringslivsledere diskuterte denne uka Norges forhold til Kina bak lukkede dører med Morten Wetland (63) i First House.

I en kommentar skrevet av politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten ble Wetland denne uka omtalt som en mulig aktør i en svertekampanje mot Thorbjørn Jagland.

Bakgrunnen var en kronikk Wetland hadde på trykk i Dagens Næringsliv onsdag 14. mai.

Nå skriver VG at Wetland, etter at den kritiserte kronikken ble publisert, deltok på et lukket Kina-møte.

Han har også tidligere deltatt på tilsvarende Kina-møter i regi av Norges Rederiforbund, som i flere år har hatt First House som rådgiver.

Ifølge Aftenposten var representanter for NHO, LO, Virke, Norsk Sjømatråd og Aker blant deltakerne på møtet.

Rederiforbundet understreker at First House-representantene hadde en «tilbaketrukket» rolle som rådgivere.

Slik oppsummerer adm. direktør Per Høiby i First House de siste dagers omtale av selskapet og Kina-relasjoner.

Fem Kina-toppmøter Tidligere LO-leder Roar Flåthen representerte LO, mens tidligere statsråd Sylvia Brustad (Ap) møtte for Aker, erfarer Aftenposten. Gruppen har møttes fem ganger siden det lukkede forumet ble dannet i 2012, ifølge Rederiforbundet.

Ambisjonen med møtene skal ha vært å bygge opp Norges havarerte forhold til Kina, som har vedvart helt siden Nobelkomiteen, ledet av Jagland, i 2010 besluttet å tildele den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredsprisen.

På møtet som fant sted tirsdag denne uka, var hovedtemaet regjeringens håndtering av Dalai Lamas Norges-besøk.

Lukket for pressen VG skriver at avisa har fått tilgang til e-postinvitasjonen til Kina-konferansen Wetland tok del i. Arrangementet var lukket for pressen, og det skal ikke ha blitt ført referat.

- Dette er et møte som det ikke skal siteres fra, sier en av møtedeltakerne til Aftenposten.

De to avisene har vært i kontakt med flere av deltakerne. De bekrefter at sammensetningen av Nobelkomiteen ble diskutert i forbindelse med arrangementet.

- Men det var på ingen måte en konspirasjon om hvordan man skal bli kvitt Thorbjørn Jagland, sier en møtedeltaker til VG.

Fikk spørsmål om kronikk Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen bekrefter at Nobelkomiteen ble nevnt, men dette var på ingen måte møtets hovedtema.

- Morten Wetland fikk et spørsmål om kronikken han hadde skrevet, som han besvarte. Men jeg kan ikke minnes at han sa noe annet enn det som sto i kronikken, sier Henriksen.

Wetland understreket onsdag at kronikken i Dagens Næringsliv ikke har noe med virksomheten til First House å gjøre.

Sturla Henriksen understreker overfor VG at First House ikke har «hatt noe ansvar» i forbindelse med Rederiforbundets Kina-konferanser.

Omstridt kronikk Stanghelle hevdet i en omstridt kronikk publisert samme kveld som møte fant sted, at «gode, men ubekreftede rykter forteller at «kinesiske interesser» har leid inn First House til kampanjen mot Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen».

Dette har kommunikasjonsbyrået avvist kategorisk, og Wetland har beskrevet kommentaren som «grovt injurierende».

(NTB).