Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina: Demokratiet har skylda

Fordeler skyld etter volden i Kenya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Urolighetene etter valget i Kenya viser at vestlig demokrati ikke er riktig for Afrika, slår den kinesiske avisa People\'s Daily fast på lederplass i dag.

«Vestlig demokrati passer ganske enkelt ikke til afrikanske forhold, men bærer i stedet med seg roten til katastrofe», skriver den tidligere Afrika-korrespondenten Li Xinfeng, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Vestlig kolonialisme

Opptøyene etter valget 27.desember har krevd mellom 500 og 700 menneskeliv. Ifølge kenyansk Røde Kors er antallet drepte 575, mens det ifølge nasjonale medier dreier seg om så mange som 693 døde.

Den sittende president Mwai Kibaki ble erklært som valgvinner med knapp margin. Opposisjonsleder Raila Odinga, som ifølge meningsmålinger lå an til å vinne, beskyldte myndighetene for valgfusk. Det var gnisten som skulle til for at opptøyene spredde seg fra slumområdene utenfor Nairobi til feriebyene langs kysten.

People\'s Daily, ansett for å være et rent talerør for kommunistpartiet i Kina, mener det er vestlig kolonialisme som har skylda.

«Kolonialisme er den skyldige, det er det som fyrer opp under den etniske konflikten», skriver avisa.

Investor i Kenya

FLERE HUNDRE DØDE; En opposisjonstilhenger blir slått av politiet under en demonstrasjon i Kenyas hovedstad Nairobi 31.desember i fjor. Flere hundre mennesker ble drept i opptøyene etter valget. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX
FLERE HUNDRE DØDE; En opposisjonstilhenger blir slått av politiet under en demonstrasjon i Kenyas hovedstad Nairobi 31.desember i fjor. Flere hundre mennesker ble drept i opptøyene etter valget. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX Vis mer

Menneskerettighetsorganisasjoner, politikere, ja, til og med Hollywood-stjerner, kritiserer Kina for at de samarbeider med land som Sudan, Zimbabwe og andre afrikanske land.

Kina sier til sitt forsvar at de ikke blander seg inn i lands interne anliggender, og at deres rolle er å forbedre menneskerettighetssituasjonen i Afrika gjennom økonomisk samarbeid og fattigdomsbekjempelse.

Kina er ansvarlig for en rekke større utbyggingsprosjekter i Kenya, inkludert gruvevirksomhet og veibygging. Kinas president Hu Jintao har også undertegnet en oljeutvinningsavtale med Kenya.

TOK TIL GATENE: Her roper demonstrantene slagord mot myndighetene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media