Kina drømmer om krig uten grenser

«Krig uten grenser», heter boka til to kinesiske generaler som mener at Kina bør ta i bruk terrorisme, datavirus og miljøskader i krig mot Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan kan Kina trosse et mektig land som USA? Hvordan kan Kinas militære moderniseringsprogram gi mest mulig pang per yen som spyttes inn? Og hvordan kan Kina sørge for at USA tenker seg om to ganger før de engasjerer seg militært i et eventuelt oppgjør mellom Kina og Taiwan?

Krig uten grenser

Ifølge avisa The Washington Post søker de kinesiske generalene Qiao Liang og Wang Xiangsui nå å gi svar på disse spørsmålene. Deres bok, 'Unrestricted War', er den siste i en rekke kinesiske militære publikasjoner myntet på Kinas militære strateger.

«Ubegrenset krig kombinerer militære og ikke-militære virkemidler og skaper krig på mange fronter. Det er framtidas krig», heter det boka.

Sjokkerende

Forslagene veksler mellom kreative og sjokkerende, skriver Washington Post. Boka inneholder blant annet et flytkart over 24 ulike slags krig.

Foreslåtte virkemidler er terrorisme, narkotikatrafikk, miljøskader og datavirus. De beste resultatene får man ved å kombinere ulike typer krigføring, for eksempel terrorisme, pluss mediakrig, pluss økonomisk krig.

Impotens

Boka er et viktig uttrykk for Kinas følelse av maktesløshet i møte med amerikansk overmakt. Diskusjonen om terrorisme og andre kontroversielle krigføringsmetoder viser Kinas dype misnøye med er globalt system der USA dikterer alle reglene, skriver Washington Post.

Kinas markeringsbehov er blitt enda mer påtrengende etter USAs bombing av Kinas ambassade i Beograd den 7. mai i år.

- Vi er et svakt land, sier Wang. Betyr det at vi må kjempe etter Vestens regler? Nei.

Wang mener at hvis de svake landene skal ha en sjanse mot Vesten, må de ta bruk utradisjonelle virkemidler, som for eksempel finansielle tiltak for å undergrave et økonomisk system.

Provokasjoner

Kina drømmer om en gjenforening med Taiwan, og ergrer seg til døde over USAs innblanding i konflikten. Den siste ydmykelsen kom i forrige uke, da USA erklærte at de vil selge våpen til Taiwan for svimlende 4000 millioner norske kroner.