Løslatelsen av Liu Xia:

Kina-ekspert: - Det er overraskende

Etter åtte års husarrest landet fredprisvinnerens enke i Berlin i går.

I FINLAND: Her er Liu Xia avbildet på Helsinki International Airport, hvor hun landet tirsdag. Nå håper Nobelkomiteen den kinesiske kunstneren vil komme til Norge for å motta Fredsprisen på vegne av sin avdøde ektemann. Foto: Lehtikuva /Jussi Nukari
I FINLAND: Her er Liu Xia avbildet på Helsinki International Airport, hvor hun landet tirsdag. Nå håper Nobelkomiteen den kinesiske kunstneren vil komme til Norge for å motta Fredsprisen på vegne av sin avdøde ektemann. Foto: Lehtikuva /Jussi Nukari Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag ble det klart at nobelprisvinner Liu Xiaobos kone, Liu Xia, forlot Kina etter åtte år i husarrest. Tirsdag landet hun i Tysklands hovedstad.

Hun ble i fjor enke da Liu Xiaobo døde av kreft. Han levde de siste åtte årene av livet sitt i fangeskap, og fikk aldri mulighet til motta Fredsprisen.

Sperret inne

Liu Xiaobo ble fengslet i 2009 av kinesiske myndigheter for sin kamp for et demokratisk Kina.

Da han i 2010 vant Nobels fredspris, fikk kona hans husarrest - til tross for at hun ikke hadde noen dom mot seg.

- Hun har vært sperret inne i sin egen leilighet. Hun har ikke fått lov til å få besøk, forteller Kina-ekspert Torbjørn Færøvik til Dagbladet.

- Å stenge inne en person på denne måten i åtte år, det forteller hvordan politikken styrer rettssystemet i Kina. Det skaper redsel, sier Færøvik.

Bedre forhold til EU

- Det kommer overraskende på alle at hun skulle bli løslatt. Det har ikke vært noen tegn som tyder på at hun skulle slippe fri, ingen antydning på det i det hele tatt, sier Færøvik.

Leder i Den norske nobelkomité, Berit Reiss-Andersen, sa tirsdag at hun tror løslatelsen skyldes langvarig press.

DIPLOMATI: Dagen etter Angela Merkel var i møte med Kinas statsminister, Li Keqiang, ble Liu Xia løslatt. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix
DIPLOMATI: Dagen etter Angela Merkel var i møte med Kinas statsminister, Li Keqiang, ble Liu Xia løslatt. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix Vis mer

Færøvik mener løslatelsen også skyldes at Kina ønsker et sterkere bånd til Europa. Han forteller at Tysklands statsminister, Angela Merkel, har drevet et intenst diplomati, og siden Kina er i handelskrig med USA, ønsker de å komme nærmere EU.

- Og med Tyskland, som kanskje er det ledende landet i Europa, kan det være et forsøk på å etablere et bedre forhold med tanke på situasjonen de befinner seg i.

Protest fra Kina

Etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010, kjølnet forholdet mellom Kina og Norge. Statsminister Erna Solberg har jobbet for å oppnå et godt forhold til Kina siden den gang. I 2016 uttalte UD og Kina at forholdet skulle normaliseres.

- Hva slags konsekvenser kan dette få for forholdet mellom Norge og Kina?

- Det kan hende Kina protesterer, men jeg tror ikke det vil påvirke forholdet mellom Norge og Kina i dag, sier Færøvik.

- Bør være akseptabelt

Reiss-Andersen presiserer at hun ikke har noen formening om forholdet Norge-Kina.

- Men det er grunn til å merke seg at kinesiske myndigheter valgte å la henne reise, da vil jeg tror at det bør være akseptabelt at hun, på sin manns vegne, mottar prisen han aldri fikk, sier hun.

VANT FREDSPRIS: Liu Xiaobo vant Nobels fredspris i 2010. Han døde i fangenskap i fjor, og fikk dermed aldri motta prisen. Nå har kona hans, Liu Xia, ankommet Europa etter åtte år i husarrest. Foto: Privat / AFP / NTB Scanpix
VANT FREDSPRIS: Liu Xiaobo vant Nobels fredspris i 2010. Han døde i fangenskap i fjor, og fikk dermed aldri motta prisen. Nå har kona hans, Liu Xia, ankommet Europa etter åtte år i husarrest. Foto: Privat / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Grunnen til løslatelsen skal være at Liu Xia trenger medisinsk assistanse, noe Tyskland tilbød å bistå med i fjor.

Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra daværende leder i nobelkomiteen som utdelte Xiaobos fredspris, Thorbjørn Jagland. Han viser til det dagens komité sier.

Norges forhold til Kina

  • Nobelkomiteens tildeling av Fredsprisen for 2010 til den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo vakte svært krasse reaksjoner i Kina.
  • Kina kalte tildelingen «uanstendig» og beskyldte Norge for å belønne en dømt «kriminell».
  • Kineserne avviste det norske argumentet om Nobelkomiteens politiske uavhengighet, og mente at den norske regjeringens håndtering av saken viste at den støtter tildelingen.
  • 30. november 2010 ble det kjent at Kina utsatte forhandlingene om en handelsavtale med Norge på ubestemt tid.
  • Kina avviste etter dette enhver politisk kontakt på høyt nivå med Norge. Flere planlagte møter er blitt avlyst uten begrunnelse.
  • Norske bedrifter i Kina fikk problemer med visum til sine ansatte og har også møtt andre utfordringer i landet. En periode etter fredsprisutdelingen var det forbigående problemer med salg av norsk fisk til Kina.
  • UD og Kina kom i desember 2016 med en felles uttalelse om at forholdet skulle normaliseres og at forhandlingene om en frihandelsavtale blir gjenopptatt.
  • Statsminister Erna Solberg ledet i april i fjor en norsk delegasjon på offisielt besøk til Kina, som hadde gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid som hovedformål. (NTB)

Medfart for taushet

Statminister Erna Solberg har vært taus om saken rundt ekteparet Liu etter forholdet mellom Norge og Kina kjølnet. Dette fikk hun hard medfart for.

Da Dagbladet forsøkte å få en kommentar fra statsministeren i går ettermiddag, ble vi henvist til UD. De sier følgende:

- Vi har fulgt situasjonen for Liu Xia nært over tid. Det er positivt at hun nå har fått reise til Tyskland. Tyskland har sammen med flere land jobbet målrettet for å finne en løsning på denne saken og det er en viktig humanitær gest at Liu Xia nå kunne reise.

Dette skriver pressetalsperson for UD, Kristin Enstad, i en e-mail til Dagbladet.

Svar fra Erna

Tirsdag kveld kommenterte Erna Solberg likevel saken selv:

- Fredprisvinnerens enke er velkommen til Norge, sa hun da.

- Det er leit hun har blitt sittende i husarrest for anklager som var rettet mot hennes mann. Men det viktigste nå er at man faktisk har funnet en løsning, sa Solberg til NTB tirsdag kveld.

Velkommen til Norge

Nå ønsker både statsminister og Den norske nobelkomité Liu Xia velkommen til Norge for å motta prisen.

- Hvordan det skal skje, og når, det forblir en seinere dialog, sier Reiss-Andersen.

- Det ligger ingen begrensninger for folks innreise til Norge for å kunne delta på noe sånt. Det har vi ingen tradisjoner for å gjøre. Men først og fremst trenger hun behandling for øyeblikket, for hun har vært syk lenge, sa statsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer