Kina og Japan

Kina ekstremt misfornøyd med at Japans «ambassade» i Taiwan nå skal inkludere navnet Taiwan

Kina advarer om konsekvensene.

MISFORNØYD: Talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet Hua Chunying understreker at Kina oppfordrer Japan til å opprettholde «ett Kina»-politikken.
 Foto:&nbsp;<span style="background-color: initial;">AP Photo/Ng Han Guan/NTB Scanpix</span>
MISFORNØYD: Talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet Hua Chunying understreker at Kina oppfordrer Japan til å opprettholde «ett Kina»-politikken. Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I likhet med de fleste andre land i verden har Japan ingen formelle diplomatiske bånd med Taiwan.

De har derfor heller ingen formell ambassade, men i realiteten har Interchange Association, Japan utført rollen som en ambassade, og har opprettholdt uformelle relasjoner med Taiwan, ifølge Reuters.

Men fra 1. januar endres navnet til Japan-Taiwan Exchange Association, ifølge nyhetsbyrået.

Det blir tatt dårlig imot i Beijing.

- Vi er ekstremt misfornøyde med Japans negative utvikling i Taiwan-spørsmålet, sa talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Hua Chunying, på en pressekonferanse onsdag.

Advarte om signaler

Hua Chunying understreket at Kina oppfordrer Japan til å opprettholde «ett Kina»-politikken.

TRUMP-FAMILIENS DOBBELTMORAL: Donald Trump har gått hardt ut mot Kina. Dette kan knuse datteren Ivankas suksessfulle imperium. Video: CNN Vis mer

Den innebærer at det i prinsippet kun finnes ett Kina, som omfatter Taiwan, selv om Taiwan i praksis har fullt selvstyre. Hua Chunying advarte også om signalene det sender til det internasjonale samfunnet, og at det kan skade forholdet mellom Japan og Kina.

Disse to advarslene kommer ikke uten grunn.

Krangler om øygrupper

Forholdet mellom Japan og Kina er allerede anspent, blant annet på grunn av den pågående konflikten i Sørkinahavet.

26. desember økte spenningen ytterligere. Da entret tre kinesiske kystvaktskip japansk territorialfarvann, i nærheten av Senkaku-øyene - en svært omstridt øygruppe.

Kina gjør også krav på øygruppen, og kaller den for Diaoyu-øyene.

25. desember ble også et kinesisk hangarskip for første gang observert i det samme området og i nærheten av Taiwan, opplyser den japanske kystvakten.

USA provoserer

Men som talspersonen for det kinesiske utenriksdepartementet påpekte, så er det ikke bare forholdet mellom Japan og Kina som står på spill i forbindelse med det tilsynelatende uskyldige navnebyttet.

Også internasjonalt opplever Kina at «ett Kina»-politikken utfordres.

Påtroppende president Donald Trump har også gitt flere signaler på at USA kommer til å endre sin politikk overfor Kina.

I forrige uke ble det kjent at Donald Trump utnevner økonomen og Kina-kritikeren Peter Navarro til leder for Det hvite hus' nyopprettede nasjonale handelsråd.

Ifølge The Guardian har Navarro beskrevet administrasjonen i Kina som «fullstendig totalitær» og «planetens mest effektive morder». I etterkant av utnevnelsen skrev China Daily, et statlig eid talerør for den kinesiske administrasjonen, at «nå ringer alarmklokkene» i Bejing:

- Utnevnelsen er nok et tegn på den konfronterende tilnærmingen til den påtroppende administrasjonen overfor Kina, skrev avisa.

Snakket med Taiwan

Ansettelsen kom bare halvannen uke etter at Trump provoserte Kina ved å sette spørsmålstegn ved «ett Kina»-politikken.

Trump hadde da snakket med Taiwans president Tsai Ing-wen, og ble dermed den første sittende eller blivende presidenten i USA som har direkte kontakt med Taiwans leder siden 1979, så vidt offentligheten er bekjent.

Siden da har USA anerkjent og respektert Kinas definisjon av Taiwan som en utbryterrepublikk.

Nå varsler altså Trump at USA kan endre sin politikk på feltet radikalt, og uttalelsen fikk Kina til å true med å stanse samarbeidet med USA på flere områder.