Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina er det nærmeste Nord-Korea kommer en venn. Nå skal  Kim ha truet med «katastrofale konsekvenser»

Reagerer på stormaktens sanksjoner.

TILSPISSET KONFLIKT: Forholdet mellom Kina og Nord-Korea forverres. Her et bilde av en militærparade i Pyongyang forrige lørdag. Foto: AP Photo/Wong Maye-E/NTB Scanpix
TILSPISSET KONFLIKT: Forholdet mellom Kina og Nord-Korea forverres. Her et bilde av en militærparade i Pyongyang forrige lørdag. Foto: AP Photo/Wong Maye-E/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har advart Kina mot å innføre strengere sanksjoner mot Kim Jong-uns regime. Hvis de strammer inn, truer landet med «katastrofale konsekvenser», ifølge sør-koreanske Yonhap Agency.

Nyhetsbyrået refererer til en kommentar skrevet av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå Korean Central News Agency (KCNA).

I kommentaren blir ikke Kina nevnt ved navn, men frasen «et land i nærheten av Nord-Korea» peker mot Nord-Koreas nabo i nord.

- Hvis landet fortsetter med sine sanksjoner, får de sikkert applaus fra Nord-Koreas fiender. Men det kan få katastrofale konsekvenser med tanke på landets forhold til Nord-Korea, står det i uttalelsen, ifølge Yonhap Agency.

FULL JUBEL: Propagandavideo av et brennende amerikansk flagg er noe av underholdningen i forbindelse med feiringen av Kim Il-sungs 105-årsjubileum. Video: CNN Vis mer

Kina frykter krig

Kommentaren fra KCNA kommer etter at Kina blant annet stanset importen av nordkoreansk kull.

Landets utenriksminister, Wang Yi , har advart mot faren for åpen krig. I en slik situasjon, finnes det ingen vinner, mener den kinesiske ministeren.

- Vi motsetter oss på bestemt vis enhver uttalelse eller handling som bidrar til økt spenningsnivå, og vi tar til orde for en pause i provokasjonene og truslene før situasjonen blir så ille at den ikke kan snus, sa Wang.

Ber om diplomati

Kinesiske myndigheter har gjentatte ganger understreket at de ønsker en diplomatisk løsning på den spente situasjonen på den koreanske halvøy.

Dette etter at diktaturstaten Nord-Korea har havnet i en stadig mer tilspissende utveksling av krigstrusler med USA.

Forrige uke kom USAs president, Donald Trump, med en av sine klareste advarsler til Nord-Korea, da han sa at han hadde «sendt en armada» mot den lukkede diktaturstaten etter nye prøveoppskytinger.

- Vi sender en armada. Veldig kraftig. Vi har undervannsbåter. Veldig kraftige, veldig mye kraftigere enn hangarskipet. Så mye kan jeg si dere, uttalte Trump.

Trumps trussel tirret Nord-Korea

HYLLES: Kim Jong-Un blir ofte hyllet i hjemlandet. Her fotfølges diktatoren av jublende soldater. Foto: ReutersVis merVis mer Vis mer

«Armadaen» Trump snakket om var hangarskipet USS Carl Vinson med støttefartøy.

Skipet skulle ha blitt beordret til å sette kursen mot havområdene utenfor Korea-halvøya.

Denne uka ble det imidlertid klart at hangarskipet på ingen måte var på vei mot Nord-Korea. Snarere tvert i mot.

Hangarskipet hadde kurs helt motsatt retning, Australia.

Likevel hadde Nord-Koreas ledelse rukket å bli hisset opp nok til at de gjentok tidligere lovnader om et atomangrep rettet mot USA:

- Vår sterke hær ser med iver på alle fiendens bevegelser, og har vårt kjernefysiske våpensikte rettet mot USAs invasjonsbaser - ikke bare i Sør-Korea og havområdene rundt, men også det amerikanske fastlandet, skrev avisa Rodong Sinmun, talerøret til Nord-Koreas kommunistparti.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!