OVERRASKET: Nobel-ekspert Asle Sveen er overrasket over avgjørelsen til Nobel-komiteen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OVERRASKET: Nobel-ekspert Asle Sveen er overrasket over avgjørelsen til Nobel-komiteen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Kina er nok fornøyde nå

Det sier Nobel-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thorbjørn Jagland skal ikke lenger lede Nobel-komiteen. For Nobel-historiker Asle Sveen kom avgjørelsen som en overraskelse. Han tror Kina er fornøyde med avgjørelsen.

- Ja, det kom som en overraskelse. Særlig hvis Jagland ikke har trukket seg frivillig. Det kan være han har trukket seg, og det på grunn av situasjonen i Russland og hans stilling som generalsekretær i Europarådet. Det ville vært vanskelig for ham å gi en pris til en russisk opposisjonell, når han er leder der, påpeker Sveen til Dagbladet.

- Hvis han er blitt bedt om å fratre, eller har blitt kastet ut av rådet, så har det aldri skjedd før i prisens historie, sier Sveen, som tror Kina nå er glade for resultatet.

- Kina er fornøyde - Det er ikke vanskelig å se at dette er et ledd i Regjeringens normalisering av forholdet til Kina. Kina har gitt klart uttrykk for at de ønsker at Jagland skal gå av, sier Sveen, som tror komitémedlemmene vil holde tett om hva som foregikk bak de lukkede dørene.

Ifølge Sveen fikk Jagland hovedansvaret for at prisen gikk til kinesiske Liu Xiaobo. Kina ønsket heller ikke at Regjeringen skulle møte Dalai Lama i fjor vår, noe de heller ikke gjorde.

- Vi får jo ikke vite om Jagland ble bedt om å fratre, eller om han valgte å gå av selv. Det føres jo ikke referat, og komitémedlemmene skal holde tett om dette, sier Sveen.

- Utmerket menneske Sveen har troen på Kaci Kullmann Five.

- Five er et helt utmerket menneske etter min mening. Hun er språkmektig og snakker både engelsk og fransk, sier Sveen, som ikke mener det er problematisk at hun tidligere vært leder av Høyre.

- Det følger av tradisjonen, og når hun har forlatt alle politiske posisjoner, mener jeg ikke det er problematisk, sier Sveen.