Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina er rasende etter at USA sendte krigsskip til omstridte kunstige øyer

Fulgte skipet og sendte ut advarsel.

KUNSTIGE ØYER: Revet Mischief er blant revene Kina har oppmudret i det omdiskuterte området Spratly i Sør-Kina-havet. USA hevder de har funnet artillerivåpen på øyene, og satellittbilder har også vist at Kina har oppført rullebaner på øygruppa. Foto: REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/NTB scanpix
KUNSTIGE ØYER: Revet Mischief er blant revene Kina har oppmudret i det omdiskuterte området Spratly i Sør-Kina-havet. USA hevder de har funnet artillerivåpen på øyene, og satellittbilder har også vist at Kina har oppført rullebaner på øygruppa. Foto: REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seint i går kveld kom meldingene om at USA hadde sendt krigsskip til de omstridte kunstige øyene som Kina har bygget i Sør-Kina-havet.

Det amerikanske krigsskipet USS Lassen beveget seg nærmere enn 12 nautiske mil (22,2 kilometer) innenfor Spratly-øygruppa, som er det territorielle området rundt de oppmudrede øyene Kina har gjort krav på.

Gigantoppbygningen av de fem kunstige øyene blant rev og skjær i området som er blitt gjort krav på av flere asiatiske land opp gjennom åra, startet i fjor. I mai i år advarte USA om at de vurderte å sende krigsskip dit.

I starten av august forsikret Kinas utenriksminister at øybyggingen var stoppet, men satellittbilder fra midten av september viste det motsatte. Kinesiske myndigheter uttalte også «at de aldri vil godta at noe land» krenker farvannet eller luftrommet rundt øyene.

De to stormaktene rasler imidlertid med sablene nå, og USAs beslutning om å holde stand i farvannene, gjør kineserne rasende.

Advarte Ifølge kinesiske myndigheter skal de ha fulgt det amerikanske skipet og advart dem da de kom for nære det de hevder er deres territorium.

- Fartøyet var i kinesisk farvann ved Spratly-øyene ulovlig. Handlingene fra de amerikanske krigsskipene har truet Kinas suverenitet og sikkerhetsinteresser, og har satt sikkerheten på spill for mannskapene ved øyene, skriver det kinesiske utenriksdepartementet i en uttalelse, ifølge CNN.

Selv om skipet bare skal ha vært i området noen timer, er USAs ambassadør i Beijing kalt inn på teppet for å forklare seg, og det kinesiske forsvarsdepartementet sier landets væpnede styrker vil gjøre alt som er nødvendig for å forsvare Kinas interesser, skriver NTB.

USA anerkjenner imidlertid ikke de omstridte øyene som kinesisk territorium, men som internasjonalt farvann.

De tar heller ikke advarslene fra Kina altfor alvorlig, og varsler flere gjennomseilinger i samme område i tida framover.

DISPUTT: Flere land gjør krav på øygruppa, men Kina har tatt seg til rette med å bygge de kunstige øyene. Foto:  REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/NTB scanpix
DISPUTT: Flere land gjør krav på øygruppa, men Kina har tatt seg til rette med å bygge de kunstige øyene. Foto: REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/NTB scanpix Vis mer

- Dette er noe som vil skje regelmessig og er ikke et engangstilfelle. Det er ikke noe som er spesifikt knyttet til Kina, opplyser Pentagon, ifølge NTB.

Territoriell konflikt Spørsmålet om Spratly-øyene dreier seg i all hovedsak om hvem som har råderetten over naturressursene i Sør-Kina-havet. Folkerepublikken Kina gjør krav på mesteparten av havområdet, helt inntil kysten av nabolandene.

Men også Vietnam, Filippinene, Republikken Kina (Taiwan), Malaysia og Brunei gjør krav på hele eller deler av øygruppa.

Konflikten har blusset opp jevnlig de siste 30 åra.

De seinere åra har det vært en rekke konfrontasjoner i forbindelse med fiskerettigheter, borevirksomhet og militærøvelser i området.

Det går i tillegg viktige internasjonale handelsruter gjennom farvannene.

KRIGSSKIP: Krigsskipet USS «Lassen» seilte innenfor de 22,2 kilometerne rundt øygruppa Kina mener er deres territorium. Foto: NTB scanpix
KRIGSSKIP: Krigsskipet USS «Lassen» seilte innenfor de 22,2 kilometerne rundt øygruppa Kina mener er deres territorium. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!