Kina erklærer landesorg

Tallet på døde har passert 32 000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske myndigheter erklærte søndag tre dagers landesorg i forbindelse med jordskjelvet som rammet landet mandag. Det offisielle tallet på døde har nå passert 32 000.

Landesorgen vil begynne mandag og vil bli markert med tre minutters stillhet klokken 2.28 lokal tid, nøyaktig én uke etter jordskjelvet. Deretter vil alle kjøretøyer, båter, tog og flysirener lage lyd for å markere sorgen.

Den olympiske fakkelstafetten vil også ta en pause i de tre dagene landesorgen varer.

Tallet på døde ble søndag oppjustert til 32 476, mens antall skadde nå har nådd 220 109.

Kinesiske myndigheter har imidlertid uttalt at de forventer at tallet på døde vil overstige 50 000. Nærmere fem millioner mennesker er hjemløse etter katastrofen.
Håpet svinner
Hjelpemannskapene henter fortsatt ut overlevende fra ruinene i jordskjelvrammede Sichuan, og redningsarbeidet fortsetter for fullt søndag.

139 timer etter at han ble begravet i ruinene av et sykehus i Beichuan, ble en mann reddet søndag, melder nyhetsbyrået Xinhua.

Mannen, Tang Xiong, skal kun ha hatt små skader da han ble hentet ut.

Likevel er det i all hovedsak døde mennesker som blir hentet ut av ruinene, og de håpefulle pårørende som følger redningsarbeidet blir stadig færre.

- Det er snart for seint, men vi håper at vi gjennom hardt arbeid vil finne flere overlevende, forteller Fuji Yakoji, nestleder for en japansk redningsgruppe som hentet ut ti døde fra ruinene søndag.


Etterskjelv
Søndag morgen ble noen av de verst rammede områdene i Sichuan rammet av nok et kraftig etterskjelv. Skjelvet målte 6,0 på Richters skala.
LANDESORG: Tallet på døde ble i dag oppjustert til 32 476, mens antall skadde nå har nådd 220 109. Her bærer soldater fra den kinesiske hæren skadde i sikkerhet. Foto: AP Photo/Xinhua, Tao Ming
LANDESORG: Tallet på døde ble i dag oppjustert til 32 476, mens antall skadde nå har nådd 220 109. Her bærer soldater fra den kinesiske hæren skadde i sikkerhet. Foto: AP Photo/Xinhua, Tao Ming Vis mer

Det har i alt vært over 20 etterskjelv på over 5,0 på skalaen i området siden mandag.

Mange har vært bekymret for at mandagens skjelv, som måte 7,9 på Richters skala, kan ha forårsaket skader på Kinas atomreaktorer. Men kinesiske myndigheter opplyste søndag at kjernekraftanleggene «er bekreftet sikret og under kontroll etter grundige undersøkelser».


Takket
Kinas president Hu Jintao takker landene som har bidratt med hjelp etter at Sichuan-provinsen ble rammet av det kraftige jordskjelvet.

- På vegne av sentralkomiteen i Kinas kommunistiske parti, regjeringen og den sentrale militærmyndigheten uttrykker jeg stor takk til utenlandske regjeringer og internasjonale venner som har bidratt i hjelpearbeidet etter skjelvet, sier Hu til nyhetsbyrået Xinhua.

(NTB)

ENORME ØDELEGGELSER: Bilde fra Sichuan provinsen hvor
I JORDSKJELVOMRÅDET: Kinas president Hu Jintao har erklært tre dagers landesorg.
HUSLØSE: Nærmere fem millioner mennesker er hjemløse etter katastrofen.