Kina fengsler aktivist før OL

Ble intervjuet - Hu Jia (34) fikk tre og et halvt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den kjente kinesiske menneskerettsaktivisten Hu Jia  ble i dag dømt til tre og et halvt års fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig i såkalt undergravende virksomhet.

- Bevisene som ble brukt mot ham var at han hadde publisert artikler i og utenfor Kina, og at han hadde gitt intervjuer til utenlandsk presse, opplyser 34-åringens forsvarer Li Fangping.

- Som forsvarere anbefaler vi Hu Jia å anke denne dommen, men det er opp til ham selv å avgjøre dette og vi vil avvente hans beslutning. Vi har ennå ikke fått anledning til å diskutere dette med ham, sier forsvareren.

USA var raskt ute med å fordømme dommen mot Hu.

- Vi er forferdet, sa en talsmann for den amerikanske ambassaden i Beijing.
Amnesty-kritikk
Amnesty International anklager i en fersk rapport kinesiske myndigheter for å ha trappet opp forfølgelsen av kritikere foran sommerens OL i Beijing.

Dette strider mot løftene Kina ga da de ble tildelt OL, om å forbedre menneskerettssituasjonen i landet.

Hu har i flere år markert seg som en av landets fremste menneskerettsaktivister, og EU var blant dem som engasjerte seg på hans vegne da han ble pågrepet 27. desember.

- Undergravende virksomhet
For to uker siden ble en annen ledende kritiker av regimet i Beijing, Yang Chunlin, dømt til fem års fengsel for såkalt undergravende virksomhet.

Kinas statsminister Wen Jiabao avviser likevel anklagene om Beijing slår ned på dissidenter i forkant av OL.

- Slike anklager er totalt grunnløse, sa Wen i forrige måned.


Norsk kritikk
Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret over det som kommer fram i den ferske Amnesty-rapporten og vil ta saken opp med kinesiske myndigheter.

- Vi har vært tydelige hele veien. Men det er urovekkende når det blir pekt på at folk blir arrestert eller holdt unna fordi de peker på OL, sa Støre onsdag.

- Vi tok dette opp under mitt besøk i Kina i januar i år, og det vil vi fortsette med i den dialogen vi har med kinesiske myndigheter, sa Støre til NTB.


Heiberg avviser


Amnesty kritiserer også Den internasjonale olympiske komité (IOK) for å være likegyldige til overgrepene i Kina, noe komiteens norske medlem Gerhard Heiberg blåser av.

- Det er vrøvl. Vi er ikke likegyldige, men vi holder oss til spillereglene: Hva er vår del av dette og hva er politikernes del, FN, hva kan EU gjøre. Så får vi gjøre det på vår måte for å prøve å fremme den utviklingen i Kina som de lovet oss i 2001, og som vi mener de har holdt, sa Heiberg i forrige uke.

Han insisterer på at det har blitt bedre i Kina siden landet for sju år siden ble tildelt OL.

- Det har blitt en langt større åpenhet i de temaene vi her snakker om, vi har fått bedre kommunikasjon og vi føler at de lytter til oss på en helt annen måte, mener Heiberg. (NTB - Reuters - AFP).

BRYSOM KRITIKER: Hu Ju (34) ble i dag dømt til tre og et halvt års fengsel i Beijing. Han har uttalt seg kritisk til utenlandske medier om kinesiske forhold.
IKKE LENGER: Rettslokalet i Bejing var avsperret da dommen mot Hu Ji falt i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer