PROBLEMER: Det vekket oppsikt på verdensmarkedet da de asiatiske børsene med Shanghai-børsen i spissen stupte tidligere i måneden. Myndighetene var raskt på pletten med hastetiltak som hindret storaksjonærer i å kvitte seg med sine eierandeler, og fikk stagget den verste nedgangen. Men det er et langt større problem som lurer i kulissene. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
PROBLEMER: Det vekket oppsikt på verdensmarkedet da de asiatiske børsene med Shanghai-børsen i spissen stupte tidligere i måneden. Myndighetene var raskt på pletten med hastetiltak som hindret storaksjonærer i å kvitte seg med sine eierandeler, og fikk stagget den verste nedgangen. Men det er et langt større problem som lurer i kulissene. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB ScanpixVis mer

Kina fikk stoppet den første kollapsen, men snart kommer den virkelige krisa

Gjeldsfjellet vokser med skremmende fart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vekket oppsikt på verdensmarkedet da de asiatiske børsene med Shanghai-børsen i spissen stupte tidligere i måneden.

Myndighetene var raskt på pletten med hastetiltak som hindret storaksjonærer i å kvitte seg med sine eierandeler, og fikk stagget den verste nedgangen. Men det er et langt større problem som lurer i kulissene.

Voldsom gjeld Nyhetsbyrået Reuters peker på at det stadig voksende gjeldsfjellet er en langt større trussel enn de umiddelbare svingningene i markedet.

Kinesiske selskaper har den suverent største gjelden i verden - over 16 billioner dollar (16 000 000 000 000), og den øker stadig. Den er heller ikke like lett å hanskes med.

Reuters har gjort en omfattende analyse av 1400 selskaper, og har funnet ut at gjelda kommer til å øke ytterligere 77 prosent til svimlende 28,8 billioner dollar i løpet av de neste fem årene.

Myndighetene har riktignok gjort justeringer, men de er har hovedsakelig som fokus å sikre at den økonomiske veksten fortsetter. En vekst det er forventet at vil nå sitt laveste punkt på 25 år i 2015.

Lånefest Bare siden november har renta blitt senket fire ganger. Samtidig har kravene til hvor store reserver bankene må ha blitt kraftig redusert. Og lånefesten fortsetter.

Bare i juni lånte kinesiske banker ut 206 milliarder dollar, noe som er en økning fra 150 milliarder i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kortsiktige renta har vært lav, og som en følge av det har stadig flere kinesere kastet seg ut i aksjespekulasjonen.

Så mange som 90 millioner kinesere har investert i aksjemarkedet. Økningen det siste året har vært eksplosiv og markedsverdien har som et resultat blitt kunstig høy.

Utenlandshandel Samtidig har Kinas handel med utlandet falt med nesten 7 prosent i første halvår, noe som får følger for verdensøkonomien.

Halvårstallene ble lagt fram mandag, og resultatet var under Beijings vekstmål på 6 prosent, som igjen er en reduksjon fra målet på 7,5 prosent for 2014. Det skriver NTB.

Toveishandel, eksport og import til sammen, har en nedgang på 6,9 prosent til 1,88 billioner dollar, ifølge kinesiske tollmyndigheter. Summen tilsvarer over 15.000 milliarder kroner.

- Vareprisene falt betydelig og dro ned veksten av importverdien, opplyser talsperson Huang Songping i tollmyndigheten. Han opplyser at det er «treg utenlandsk etterspørsel» som er hovedårsaken til utviklingen i handelen.