Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kina forbyr ordspill på radio og TV

Frykter «kulturelt og lingvistisk kaos».

KINA: Kina har en lang historie og kulturarv, hvor språket selvsagt har en viktig plass. Foto: REUTERS / NTB scanpix
KINA: Kina har en lang historie og kulturarv, hvor språket selvsagt har en viktig plass. Foto: REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kan være mulig å tro at denne nyheten stammer fra The Onion eller et liknende nettsted, men neida: Anerkjente The Guardian og Wall Street Journal kan fortelle at kinesiske myndigheter har forbudt ordspill i kinesiske medier.

Begge avisene viser til en uttalelse som er publisert av kinesiske myndigheter.

Det er først og fremst ordspill som hvor ord og setninger tilpasses slik at de strider med vanlige rettskrivningsregler og som kan forvirre publikum, og spesielt barn, som forbys, ifølge The Guardian. Myndighetene gjør det fordi de frykter «kulturelt og lingvistisk kaos».

Ordspill er vanlige i mandarinkinesisk, rett og slett fordi språket gir mange muligheter til det. Det er spesielt omskrevne idiomer (uttrykk/ordtak som vanskelig lar seg direkte oversette ord for ord) mediene nå må unngå, fordi de er en «viktig del av kinesisk kulturarv».

David Moser, som leder senteret for kinesiske studier ved universitetet i Beijing, mener forbudet er latterlig.

- Ordspill i seg selv er en viktig del av den kinesiske kulturarven, sier Moser til The Guardian.

- Dette kan skyldes klager fra en liten gruppe personer, kanskje bare én, som er konservative og humørløse, og som krever at alle skal være på akkurat samme linje, sier han.

Moser sier også at det kan skyldes et ønske om å slå ned på politisk satire og debatt, og at ulike ordspill og omskrivinger har vært brukt for å omgå sensur og nettovervåkning.

Det er uklart hvordan reglene skal håndheves.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling