SENSUR: Kina er ikke fremmed for å straffe journalister. Her demonstrerer opprørte aktivister i Beijing i mai, til støtte for flere fengslede pressefolk og advokater. Foto: Reuters / NTB scanpix
SENSUR: Kina er ikke fremmed for å straffe journalister. Her demonstrerer opprørte aktivister i Beijing i mai, til støtte for flere fengslede pressefolk og advokater. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Kina forbyr «uautorisert» kritisk journalistikk, vil straffe journalister

Begrenser også virksomheten til advokater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske myndigheter forbyr journalister å publisere kritiske reportasjer uten forhåndsgodkjenning av arbeidsgiver.

Meldingen kommer samme dag som det ble kjent at myndighetene også har utarbeidet forslag til regler som forbyr advokater å omtale sakene sine på internett og i andre massemedier.

Det er Statsadministrasjonen for presse, publisering, radio, film og fjernsyn som offentliggjorde nye retningslinjer for journalister i et sirkulære onsdag. Myndighetene vil slå ned på «falske nyheter og journalister som mottar bestikkelser eller driver med pengeutpressing», heter det i skrivet ifølge Reuters.

Journalister som bryter loven vil bli anmeldt, straffet og fratatt lisensen til å drive journalistikk.

Forbud Det blir forbudt for journalister å ha egne nettsider, videosteder og å skrive interne rapporter med kritisk innhold. Myndighetene spesifiserer ikke hva som menes med kritisk innhold.

Reglene fastslår også at journalister ikke får drive journalistikk om annet enn de områdene de er ansatt for å dekke.

Nyhetsmedier pålegges regelmessig å innhente synspunkter fra «massene», propagandamyndighetene og andre regulerende myndigheter om sin egen virksomhet.

Kinesiske medier er strengt sensurert og underlagt kommunistpartiets ledelse. Alle journalister har våren 2014 måttet avlegge en skriftlig prøve i marxistisk-leninistisk ideologi for å vise at de forstår kommunistpartiets politikk.

Advokatknebling Kritikere sier at de nye reglene for advokater kan bety en kneblingsordre som vil stoppe advokater som vil offentliggjøre kontroversielle saker eller opplysninger.

Formelt har Kina ytringsfrihet, men den lille ytringsfriheten man hadde fått i praksis, særlig gjennom elektroniske, sosiale medier, er blitt kraftig innskrenket under partileder Xi Jinpings regime.

Det siste utspillet ses på som et ytterligere skritt i samme retning.

Utkastet til nye regler fastslår at advokater ikke må komme med «misvisende» kommentarer, offentliggjøre åpne brev eller oppfordre til demonstrasjoner for å presse domstoler til å gjenoppta saker.

Også kritikk av Kinas rettsvesen og politiske system, samt kritikk av kommunistpartiet, vil bli forbudt, og advokater som bryter reglene vil bli straffet, opplyser advokater som har sett det nye regelverket.

(NTB)