Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina foreslår omstridt sikkerhetslov for Hongkong

Kina skal diskutere innføringen av en ny sikkerhetslov for Hongkong, som vil forby forræderi, oppvigleri og politisk aktivitet der målet er løsrivelse.

VOLDELIGE DEMONSRASJONER: Hundretusener av mennesker demonstrerte i fjor sommer mot Hongkong-regjeringens forslag om å kunne utlevere folk til Kina. Folk fryktet en slik utleveringsavtale ville kunne føre til at Kina fikk hentet hjem dissidenter, som de ville straffe. Foto: Philip Fong / Afp / Scanpix
VOLDELIGE DEMONSRASJONER: Hundretusener av mennesker demonstrerte i fjor sommer mot Hongkong-regjeringens forslag om å kunne utlevere folk til Kina. Folk fryktet en slik utleveringsavtale ville kunne føre til at Kina fikk hentet hjem dissidenter, som de ville straffe. Foto: Philip Fong / Afp / Scanpix Vis mer

Kina presser på for å få gjennom en ny sikkerhetslov for Hongkong, melder nyhetsbyrået AFP. En slik lovgivning vil kunne gi Kina mer kontroll over regionen, skriver Bloomberg.

Lovforslaget skal stå på dagsordenen under den årlige Folkekongressen, som starter fredag, opplyser det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Loven skal trolig rette seg mot de voldelige antiregjeringsprotestene som har herjet i Hongkong den siste tiden. Demonstrantene er sterkt kritisk til kinesiske myndigheter og det de mener er en antidemokratisk utvikling i regionen, som tidligere var en britisk koloni.

Demonstrantene anklager også myndighetene for å misbruke de samme reglene til å begrense folks rettigheter og frihet.

I tillegg til dette skal loven ta for seg det som omtales som terrorisme og utenlandsk innblanding i Hongkong, opplyser kilder til South China Morning Post.

Presset på å få gjennom den nye sikkerhetsloven skal være den mest aggressive handlingen Kina har tatt for å utøve sin innflytelse over Hongkong siden regionen ble gjenvunnet i 1997, skriver New York Times.

Reuter-journalist Idrees Ali skriver på Twitter at USAs president Donald Trump er orientert om utviklingen.

- Hvis dette skjer, vil USA reagere sterkt, sier Trump, ifølge Ali.

Kina bruker «ett land, to systemer»-systemet, som skal være garanti for en høy grad av uavhengighet, til å styre i Hongkong.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!