Kina gir Zimbabwe rekordlån

Strammer grepet om Afrika.

GODT FORHOLD: Presidentene Robert Mugabe (t.v.) og Hu Jintao har et nært forhold, og Kina gir nå Zimbabwe et rekordstort lån. Dette bildet er fra 2005. Foto: REUTERS/Jason Lee/Scanpix
GODT FORHOLD: Presidentene Robert Mugabe (t.v.) og Hu Jintao har et nært forhold, og Kina gir nå Zimbabwe et rekordstort lån. Dette bildet er fra 2005. Foto: REUTERS/Jason Lee/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kina har de siste årene styrket sin tilstedeværelse og innflytelse i Afrika - også før finanskrisen lammet vestlige økonomier.

Al Jazeera skriver at landet nå går inn med 950 millioner USD i et nødlån til Zimbabwe.

Dette er over seks ganger så mye som statsminister Morgan Tsvangirai klarte å skrape sammen på sin sjarmoffensiv i Europa.

Tsvangirai betegner lånet fra Kina som en «overveldende triumf», og konstaterer at det største enkeltlånet til Zimbabwe noen sinne er på vei inn på konto.

Vanstyre
EU har ifølge MDC-lederen lovet å bevilge 150 millioner dollar i nødhjelp til det fra naturens side rike landet - hvor despoten Robert Mugabes vanstyre har kjørt økonomi, folkehelse og menneskerettigheter over bord.

- EU vil gå inn med flere midler hvis vi oppfyller løftene våre politisk, forklarer ministeren; hvis samarbeid med nevnte Mugabe i koallisjonsregjeringen med dennes Zanu-PF ikke har vært problemfritt.

Erik Solheim har hatt møter med både Tsvangirai og Mugabe.

Den norske regjeringen vil gi 58 millioner kroner til Zimbabwe, via frivillige organisasjoner og institusjoner som FN og Verdensbanken.

Nær relasjon
- Vi må vende blikket vekk fra Vesten, og heller se mot øst, har Robert Mugabe uttalt.

Kina spytter inn store summer i flere afrikanske land, men det kan følge store ødeleggelser i kjølvannet av investeringene.

Daily Mail skrev ifjor hvordan store skogområder hugges ned, bygging av store demninger gjør naturlige vannreservoarer ubrukbare og det afrikanske markedet blir en dumpingplass for tredjerangs forbrukerartikler kineserne ikke ønsker selv.

I The Guardian peker likevel flere kinesere på hvilke positive effekter deres inntreden i Afrika bringer med seg.

- Vi er vant til å jobbe hardt og lenge for lite penger, sier en kinesisk forretningsmann, som understreker at den kinesiske innsatsen kan være gull verdt for levestandard og infrastruktur i flere afrikanske land.

AKUTT HJELPEBEHOV: Kolera, korrupsjon og hungersnød er bare noen av problemene Zimbabwe står overfor. Her ligger to kolerapasienter på sykehus i Harare. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/Scanpix
AKUTT HJELPEBEHOV: Kolera, korrupsjon og hungersnød er bare noen av problemene Zimbabwe står overfor. Her ligger to kolerapasienter på sykehus i Harare. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/Scanpix Vis mer