Kina gir Zimbabwe rekordlån

Strammer grepet om Afrika.

GODT FORHOLD: Presidentene Robert Mugabe (t.v.) og Hu Jintao har et nært forhold, og Kina gir nå Zimbabwe et rekordstort lån. Dette bildet er fra 2005. Foto: REUTERS/Jason Lee/Scanpix
GODT FORHOLD: Presidentene Robert Mugabe (t.v.) og Hu Jintao har et nært forhold, og Kina gir nå Zimbabwe et rekordstort lån. Dette bildet er fra 2005. Foto: REUTERS/Jason Lee/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Kina har de siste årene styrket sin tilstedeværelse og innflytelse i Afrika - også før finanskrisen lammet vestlige økonomier.

Al Jazeera skriver at landet nå går inn med 950 millioner USD i et nødlån til Zimbabwe.

Dette er over seks ganger så mye som statsminister Morgan Tsvangirai klarte å skrape sammen på sin sjarmoffensiv i Europa.

Tsvangirai betegner lånet fra Kina som en «overveldende triumf», og konstaterer at det største enkeltlånet til Zimbabwe noen sinne er på vei inn på konto.

VanstyreEU har ifølge MDC-lederen lovet å bevilge 150 millioner dollar i nødhjelp til det fra naturens side rike landet - hvor despoten Robert Mugabes vanstyre har kjørt økonomi, folkehelse og menneskerettigheter over bord.- EU vil gå inn med flere midler hvis vi oppfyller løftene våre politisk, forklarer ministeren; hvis samarbeid med nevnte Mugabe i koallisjonsregjeringen med dennes Zanu-PF ikke har vært problemfritt.

Erik Solheim har hatt møter med både Tsvangirai og Mugabe.

Den norske regjeringen vil gi 58 millioner kroner til Zimbabwe, via frivillige organisasjoner og institusjoner som FN og Verdensbanken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer