- Kina har avfyrt prosjektiler mot Taiwan

Skal ha skutt mot Taiwanstredet. - Ikke si vi ikke har advart, sier kinesisk UD.

MISSILER: Torsdag 4. august ble kinesiske missiler skutt ut i Taiwan-stredet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kina innleder torsdag de største militærøvelsene noensinne i farvannene rundt Taiwan etter besøket til kongressleder Nancy Pelosi.

Kina har torsdag prøveskutt langtrekkende raketter i sine største militærøvelser noensinne i farvannene rundt Taiwan. Flere serier med ballistiske missiler er torsdag avfyrt i nærheten av øya Matsu, ifølge Taiwans forsvarsminister, skriver Reuters.

Torsdag morgen norsk tid melder nyhetsbyrået Reuters at øvelsen er i gang. Denne vil pågå både i luftrommet og til havs.

Journalister fra AFP opplyser at de har sett prosjektiler avfyrt av det kinesiske militæret. Disse skal være avfyrt mot Taiwanstredet.

Pelosi reiste fra Taiwan onsdag etter et kort besøk som utløste rasende reaksjoner fra Kina, som anser det selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.

- Har advart

- Ikke si vi ikke har advart på forhånd. De militære øvelsene er nødvendige og legitime som en respons på USAs provokasjoner med Pelosis besøk, sier Hua Chunying, som er talsperson for kinesisk UD, på torsdagens pressekonferanse.

SE LIVE: Det kinesiske utenriksdepartementet holder pressekonferanse. Vis mer

Militærøvelsene er nøye gjennomtenkt og godt planlagte, understreker hun.

- Vi tillater ikke noen selvstendige krefter på Taiwan, sier hun.

Chunying får spørsmål om uttalelsene fra G7-landenes utenriksministre, hvor de fordømte Kinas pågående militærøvelser.

Militærøvelsene kan ikke rettferdiggjøres av Nancy Pelosis besøk, mener G7-landene (Canada, USA, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og USA). Kinas respons kan skape økt spenning og destabilisere regionen.

- G7-landene skulle oppfordret USA til ikke å provosere Kina. Det er bare ett Kina i verden, og Taiwan er en del av dette Kina, sier Chunying.

Avlyser diplomat-møte

Det var planlagt et møte mellom utenriksministrene i Japan og Kina. Møtet er nå avlyst, bekrefter kinesisk UD.

- Det er riktig at Kina vil ikke lenger arrangere et møte med Japan, for de har vært med på denne uansvarlige uttalelsen fra G7-landene og EU, sier Chunying.

Hun sier Kina må revurdere hvorvidt de fortsatt skal ha dialog med ande G7-land.

Øvelsene med skarp ammunisjon finner sted i en rekke områder rundt Taiwan, noen steder bare 20 kilometer fra kysten.

Ifølge avisa Global Times skal det brukes skarp ammunisjon, og for første gang skal det skytes ut missiler over taiwansk territorium. Under øvelser som startet tirsdag, simulere kineserne en blokade av Taiwan.

NYTT KONFLIKTNIVÅ: Utenrikskommentator Morten Strand forklarer konsekvensene av Nancy Pelosis Taiwan-besøk. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Kina forsvarer de planlagte øvelsene og øvelsene som startet tirsdag, og legger skylden for den økte spenningen på USA. USA på sin side advarer og kaller øvelsene uansvarlig.

På pressekonferansen torsdag trekker kinesisk UD særlig fram at Pelosis fly var et amerikansk militærfly. Det at et amerikansk militærfly lander på det de anser som kinesisk jord, som kinesiske myndigheter mener truer deres suverenitet.

Taiwan har i praksis vært selvstyrt siden 1949, men er formelt sett en del av Kina. Kinesiske myndigheter mener Pelosis besøk truer kinesisk suverenitet og «Ett-Kina-prinsippet».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer