Kina har bygget hemmelig atomubåtbase

Med fjellhuler som kan romme opp til 20 atomubåter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I det stille har Kina bygget en hemmelig atomubåtbase som kan true asiatiske naboland og utfordre USAs posisjon i stillehavsregionen, viser en rapport publisert av britiske Jane\'s Intelligence Review.

Bilder militær-tidsskriftet har fått tilgang på via satellittselskapet DigitalGlobe, viser at det er bygget en stor marinebase i Sørkinahavet. Basen som ligger nær Sanya, på øya Hainan Dao, er stor nok til å romme flere atomubåter, hangarskip og jagerfly.

Forsvarseksperter tror atomubåtbasen er et bevis på hvordan Beijing prøver å få større kontroll over regionen.

- Dette er en utfordring for enhver hegemonisk makt, spesielt USA som fortsatt er dominant i regionen, sier Christian Le Miere, redaktør for Jane\'s Intelligence Review.

Frykter de kan skjule 20 atomubåter

Det er uklart når Kina vedtok byggingen av atomubåtbasen.

Jane\'s Intelligence Review sier at de så langt tilbake som i 2002 fikk bekreftet byggingen av atomubåtbasen, men at de nye satellittbildene nå bekrefter informasjonen de den gang fikk fra militære kilder i Asia.

Satellittbilder fra august 2005 viser at byggingen av basen så vidt er påbegynt.

FØR OG ETTER: Disse satellittbildene viser Sanya før og etter byggingen av marinebasen. Satelittfoto: DIGITALGLOBE/Jane\'s Intelligence Review
FØR OG ETTER: Disse satellittbildene viser Sanya før og etter byggingen av marinebasen. Satelittfoto: DIGITALGLOBE/Jane\'s Intelligence Review Vis mer

Ett av de nye bildene viser Kinas nye Type 094-atomubåt på en base bare noen hundre kilometer unna nabolandene i Sørkinahavet. Den første Type 094-atomubåten ble flyttet til Sanya i desember 2007.

Andre bilder viser krigsskip og et nettverk av underjordiske tunneler.

Det som skaper enda større bekymring, spesielt for amerikanerne, er 11 store, anslagsvis 20 meter høye tunnelinnganger bygget inn i fjellsidene, skriver den britiske avisen The Daily Telegraph, som først brakte nyheten.

Kilder frykter disse tunnelinngangene leder til huler store nok til å skjule 20 atomubåter fra spionsatellittbilder.

Pentagon har anslått at Kina vil ha fem 094-atomubåter klare innen 2010. Hver av disse annengenerasjonsatomubåtene har kapasistet til å frakte 12 JL-atommissiler.

Amerikanske mistanker

Kinas militære opprustning har lenge skapt hodebry for Pentagon. Amerikanerne har også hatt sterk mistanke om at kommuniststaten bruker tre ganger så mye penger på opprustning, som det de offisielle tallene viser.

Allerede i 2005 stilte den nå avgåtte forsvarsministeren Donald Rumsfeld spørsmål ved Kinas økende militære aktivitet.

BYGGET OVER EN TREÅRSPERIODE: Denne illustrasjonen med satellittbilder viser utbyggingen fra august 2005 til februar 2008. Satelittfoto: DIGITALGLOBE/Jane\'s Intelligence Review
BYGGET OVER EN TREÅRSPERIODE: Denne illustrasjonen med satellittbilder viser utbyggingen fra august 2005 til februar 2008. Satelittfoto: DIGITALGLOBE/Jane\'s Intelligence Review Vis mer

- Siden ingen truer Kina, må man spørre seg: Hvorfor denne økende investeringen? Hvorfor disse vedvarende store og utvidete våpenkjøpene? Hvorfor disse vedvarende robuste utplasseringene av tropper?

President Hu Jintao har siden han tiltrådte signalisert hvor viktig det er for Kina å ha en sterk marineflåte.

- Vi skal kjempe for å bygge en marine som kan tilpasse seg behovene for vårt militæres historiske oppdrag i dette nye århundret og på denne nye scenen, har den kinesiske commander-in-chief sagt.

Ifølge Pentagon-rapporter de siste årene har Kina drevet utstrakte våpenkjøp fra Moskva, som ledd i opprustningen av marinen. Destroyere, ubåter, sjømålsmissiler og jagerfly går fra russisk til kinesisk eierskap.

Sånn sett kan byggingen av Sanya-basen sees i sammenheng med mange års innsats for å omdanne Folkets frigjøringshær (PLA), med sine 2,3 millioner soldater, til en mer moderne og bedre utrustet hær.

- Gjør det vanskelig å ignorere Kina

Med rapporten og satellittbildene fra Jane\'s Intelligence Review er det mye som tyder på at Kina langt på vei er i ferd med å lykkes med sine militære ambisjoner.

Det kan endre hele maktbalansen i regionen og forholdet mellom stormaktene Kina og USA.

Kina har bygget hemmelig atomubåtbase

- For både regionale og andre nasjoner vil det bli vanskelig å ignorere det faktum at Kina nå bygger en stor marinebase på Sanya, og muligens gjør forberedelser til å huse og beskytte store deler av sitt kjernefysiske arsenal, og til og med operere derfra, skriver Jane\'s Intelligence Review i sin artikkel.

Og de konkluderer med:

- Denne utviklingen så nær de økonomisk viktige sjøfartsrutene i Sørkinahavet kan bare skape bekymring langt bortenfor dette farvannet.

 Kina har ikke gitt noen offisiell forklaring på byggingen av atomubåtbasen.