Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kina har hacket de nye kampflyene

Norges milliardinvestering - kampflyene F-35 - skal være hacket av Kina. Nå krever danske politikere en vurdering av konsekvensene.

DYRT:  Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen foran modellen til Norges nye kampfly. Kampflyinvesteringen er beregnet til over 62 milliarder norske kroner for norske skattebetalere.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DYRT: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen foran modellen til Norges nye kampfly. Kampflyinvesteringen er beregnet til over 62 milliarder norske kroner for norske skattebetalere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens et enstemmig Storting bevilget de første milliardene til kjøp av kampflyet Lockheed Martin F-35 Lightning II (tidligere kalt Joint Strike Fighter), for kort tid siden, er danske politikere langt mer skeptiske.

I følge avisa Jyllands-Posten, som viser til den amerikanske Kongressen og kilder i NATO, skal Kina systematisk ha innhentet opplysninger og drevet industrispionasje mot prestisjeprosjektet F-35.

Norge planlegger å bruke hele 62 milliarder norske kroner på kampflyene. Til Dagbladet for to uker siden fastslo forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at kjøpet av de nye kampflyene var fornuftig bruk av penger.

- Riktig investering
Kjøpet av kampflyene er norgeshistoriens største investering på fastlandet.

-Det er naturlig at det blir stilt spørsmål om en investering på over 60 milliarder kroner. Men det er ingen tvil om at dette er en riktig investering, sa Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Danmark planlegger å bruke mellom 20 og 30 milliarder kroner på fly, for å erstatte de gamle F-16 jagerflyene.

- Hacket
Men nå har danskene begynt å stille spørsmål om det er en fornuftig investering. Avisa Jyllands-Posten skriver at danske politikere frykter at flyene er hacket av kineserne.

i Danmark har politikerne ikke tatt den formelle avgjørelsen om hvilket fly som skal erstatte F-16. Men alt har tydet på at også danskene vil velge kampflyet Lockheed Martin F-35 Lightning II.

I Jyllands-Posten heter det:

 SKEPTISK:  Danske Venstres  Troels Lund Poulsen er skeptisk til kjøp av F-35, etter at det ble kjent at kineserne skal ha hacket flyet, Foto: Dominique Faget /AFP
SKEPTISK: Danske Venstres Troels Lund Poulsen er skeptisk til kjøp av F-35, etter at det ble kjent at kineserne skal ha hacket flyet, Foto: Dominique Faget /AFP Vis mer

«Kina har systematisk innhentet informasjon om Joint Strike Fighter», og «topphemmelige opplysninger om flyet har blitt hacket».

Opplysningene kommer i følge Jyllands-Posten fra den amerikanske Kongressen og Nato.

- Kritisk
Kineserne skal ha hentet inn opplysninger som gjør at de nå kjenner til F-35s angivelige sårbare punkter.

- Dette kan selvfølgelig utnyttes i en eventuell konflikt, sier Thomas Elkjer Nissen, ekspert i strategisk kommunikasjon på Forsvarsakademiet i København til Jyllands-Posten.

Lockheed Martin F-35 Lightning II er blant annet utstyrt med den såkalte stealth-teknologien - som skjuler flyet på en radar.

- Hvis kineserne har klart å få opplysninger om stealth-teknologien, er det kritisk, sier lektor Jens Ringsmose, ved Center for Warstudies ved Syddansk Universitet til Jyllands-Posten.

- Kjøp av kampfly er en meget stor og omfattende investering. Fra dansk side bør man derfor stille kritiske spørsmål om hvilke stater som eventuelt har innhentet informasjon om kampfly-programmet. Og hva som er blitt lekket av informasjon, sier Jens Ringsmose til den danske avisen.

Spionprogram
Hacking og cyberkrig er i dag en viktig del av det moderne våpenkappløpet hvor nasjonene konstant er på jakt etter den siste og mest avanserte teknologien.

Kina skal ha startet et program for spionasje mot F-35-kampflyene i 2009, et spionprogram som skal pågå for fullt.

KAMPFLY:  Generalløytnant Christopher C. Bogdan leder arbeidet med de nye F-35 kampflyene. Nå kommer han til Oslo for å møte norske politikere. Foto: JSF/Mil
KAMPFLY: Generalløytnant Christopher C. Bogdan leder arbeidet med de nye F-35 kampflyene. Nå kommer han til Oslo for å møte norske politikere. Foto: JSF/Mil Vis mer

I fjor høst skal kineserne gjennomført flere testflyvninger med et stealth-fly. Flyet som ble brukt skal være nærmest identisk med utseendet til det amerikanske Lockheed Martin F-35 Lightning II flyet.

- En trussel
Mens det i Norge er tverrpolitisk enighet om kjøpet av kampflyene, ønsker flere danske partier en utredning av konsekvensene av den påståtte kinesiske hackingen og spionasjen mot kampflyene.

De danske partiene Liberal Alliance, SF (Socialistisk Folkeparti) og Venstre krever nå en vurdering av konsekvensene av kinesernes påståtte hacking av kampfly-prosjektet.

- Dette er en ny trussel, som vi blir nødt til å vurdere grundig, sier Troels Lund Poulsen, danske Venstres forsvarspolitiske talsmann i Folketinget.

Det er ventet at danske politikere først i 2015 vil ta en endelig avgjørelse om et eventuelt kjøp av F-35.

Kina har flere ganger avvist at de har hacket kampfly-prosjektet Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Tause myndigheter
Jyllands-Posten har forgjeves søkt kommentarer fra det danske Forsvarsministeriet.

Det norske Forsvarsdepartementet ønsker heller ikke å kommentere påstandene om at Kina ha hacket kampfly-programmet F-35.

Forsvarsdepartementet i Oslo henviser til det internasjonale F-35-programmet i USA.

Til uken kommer generalløytnant Christopher C. Bogdan - som leder kampfly-programmet - til Oslo. Generalløytnant Bogdan skal blant annet ha møter med Stortingets utenriks- og forsvarskomite.

Han skal også ha samtaler med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- RIKTIG INVESTERING:  Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er sikker på at F-35 er en riktig investering for Norge. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- RIKTIG INVESTERING: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er sikker på at F-35 er en riktig investering for Norge. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media