- Kina har hacket de nye kampflyene

Norges milliardinvestering - kampflyene F-35 - skal være hacket av Kina. Nå krever danske politikere en vurdering av konsekvensene.

DYRT:  Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen foran modellen til Norges nye kampfly. Kampflyinvesteringen er beregnet til over 62 milliarder norske kroner for norske skattebetalere.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DYRT: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen foran modellen til Norges nye kampfly. Kampflyinvesteringen er beregnet til over 62 milliarder norske kroner for norske skattebetalere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens et enstemmig Storting bevilget de første milliardene til kjøp av kampflyet Lockheed Martin F-35 Lightning II (tidligere kalt Joint Strike Fighter), for kort tid siden, er danske politikere langt mer skeptiske.

I følge avisa Jyllands-Posten, som viser til den amerikanske Kongressen og kilder i NATO, skal Kina systematisk ha innhentet opplysninger og drevet industrispionasje mot prestisjeprosjektet F-35.

Norge planlegger å bruke hele 62 milliarder norske kroner på kampflyene. Til Dagbladet for to uker siden fastslo forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at kjøpet av de nye kampflyene var fornuftig bruk av penger.

- Riktig investering Kjøpet av kampflyene er norgeshistoriens største investering på fastlandet.

-Det er naturlig at det blir stilt spørsmål om en investering på over 60 milliarder kroner. Men det er ingen tvil om at dette er en riktig investering, sa Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Danmark planlegger å bruke mellom 20 og 30 milliarder kroner på fly, for å erstatte de gamle F-16 jagerflyene.

- Hacket Men nå har danskene begynt å stille spørsmål om det er en fornuftig investering. Avisa Jyllands-Posten skriver at danske politikere frykter at flyene er hacket av kineserne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.