PÅ VINGENE: Kina viste søndag frem sine J-15 jagerfly på hangarskipet Liaoning. Foto:  REUTERS/SCANPIX.
PÅ VINGENE: Kina viste søndag frem sine J-15 jagerfly på hangarskipet Liaoning. Foto: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Kina har skaffet seg fungerende hangarskip

- Skaper nok uro i Japan, mener forsker ved Institutt ved forsvarsstudier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina har for første gang klart å lande et J15-jagerfly på landets første og eneste hangarskip, «Liaoning», melder flere internasjonale medier.

Den vellykkede landingen markerer en milepæl for Kina, mener forsker Henrik Stålhane Hiim ved Institutt for forsvarstudier.  

- Etter at dette hangarskipet ble satt i operativ tjeneste tidligere i høst, har man stilt spørsmål om hvordan dette i det hele tatt skulle fungere, fordi det manglet fly. Et hangarskip uten fly er jo ikke spesielt nyttig. Men det de nå har demonstrert, viser at  Kina er ganske mye nærmere å ha et fungerende våpensystem. Det er et viktig skritt for Kinas militære moderniseringen, sier Hiim til Dagbladet. 

Maktdemonstrasjon Hangarskipet, som før het «Varjag» (russisk for viking, red.anm.), ble kjøpt av Ukraina i 1998 og fraktet til Kina fire år senere. Landingen ble først mulige etter årevis med tilpassinger og ombyggingsarbeid på  det gamle skipet, som aldri be bygget ferdig av Sovjetunionen.    Hiim mener det er interessant at demonstrasjonen kommer like etter lederskiftet i Kina, der Xi Jinping avløste Hu Jintao som generalsekretær for Kinas kommunistparti og dermed ble Kinas øverste leder. 

Han viser til at Hu Jintao i sin avskjedstale signaliserte at partiet ønsker å styrke marinen, beskytte Kinas maritime interesser og vinne lokale kriger. 

- I Kina vil nok dette vekke begeistring, som et symbol for en generelle moderniseringen. Selv om testlandingen ikke kan forstås som en direkte trussel rettet mot nabolandene, er jeg sikker på at utvikling følges tett av de andre landene i regionen. Særlig for Filippinene og Vietnam, som har en pågående konflikt med Kina i Sørkinahavet, vil dette være egnet til å skape uro, sier Hiim.

Øystrid Maktdemonstrasjonen kommer også i kjølvannet av en opptrapping av konflikten mellom Kina og Japan. Begge landene hevder suverenitet over den samme øygruppen, som japanerne kaller «Senkaku» og kineserne kaller «Diaoyu».

Den langvarige konflikten blusset nylig opp da den japanske regjeringen bestemte seg for å kjøpe tre av øyene fra den velstående japanske Kurihara-familien for rundt 150 millioner kroner. Kina svarte på «sniknasjonaliseringen»  med å sendte seks patruljebåter inn i japansk territorialfarvann for å hevde sin suverenitet over øyene. Den japanske kystvakten svarte raskt med egne fartøyer, og kineserne trakk seg omsider tilbake.

- Japan er generelt sett bekymret av Kinas militære modernisering. Denne testlandingen vil nok forårsake en del uro i Japan, sier Hiim, som også tror USA følger utviklingen tett. 

- Selv om USA sjømakt langt overgår Kinas, uansett. Det at man har klart å lande dette flyet, betyr ikke at man kan operere en hangarskipgruppe. Men det sender et signal om hvor man er på vei, så er jeg er helt sikker på at USA følger urolig med.

Det kinesiske jagerflyet J-15 landet på det 300 meter lange skipet under en øvelse nylig. Søndag viste statlig fjernsyn bilder av de to første flyene som landet og tok av fra skipet.

- Dette vil øke vår kapasitet og vi vil sikre våre maritime interesser og bygge Kina til en stormakt på sjøen, sa en talsperson for den kinesiske marinen ifølge BBC.

Under partikongressen som ble holdt tidligere i måneden, kom avtroppende president Hu Jintao med følgende beskjed.

- Vi må styrke militæret og marinen ytterligere. Vår målsetting må være at vi skal bli en maritim stormakt basert på et styrket og modernisert forsvar, sa president Hu Jintao.