SAVNET: Gui Minhai skal ha blitt sluppet fri av Kina, men dattera Angela Gui har ikke hørt noe fra ham. Foto: Skjermdump/Expressen/Privat
SAVNET: Gui Minhai skal ha blitt sluppet fri av Kina, men dattera Angela Gui har ikke hørt noe fra ham. Foto: Skjermdump/Expressen/PrivatVis mer

Kina hevder å ha sluppet den svenske forleggeren fri. Nå er han sporløst forsvunnet

- Jeg har sovet med telefonen under puta i tilfelle han gir lyd fra seg. Jeg kommer til å fortsette det helt til han ringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten 2015 ble den svenske forleggeren Gui Minhai kidnappet under en ferie i Thailand. Så dukket han opp på kinesisk TV - der regimekritikeren innrømte lovbrudd Expressen omtaler som fabrikkerte.

I dag skriver samme avis at Gui er sluppet fri. Opplysningene til avisa bekreftes av svenske myndigheter.

«For rundt to uker siden informerte det kinesiske utenriksdepartementet den svenske ambassaden i Peking om at min far skulle løslates den 17. oktober. Årsaken er at han da skulle ha fullført sin to år lange straff for en påstått trafikkulykke som skal ha hendt i 2003», skriver Gui Minhais datter, Angela Gui, i en pressemelding.

BLE MELDT SAVNET: Regimekritikeren Gui Minhai (på plakaten i midten) ble meldt savnet for to år siden. Siden dukket han opp i Kina der han var fengslet inntil nylig. Foto: AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE/NTB Scanpix
BLE MELDT SAVNET: Regimekritikeren Gui Minhai (på plakaten i midten) ble meldt savnet for to år siden. Siden dukket han opp i Kina der han var fengslet inntil nylig. Foto: AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE/NTB Scanpix Vis mer

Vet ikke hvor faren er

Videre i pressemeldingen heter det at datteren fortsatt ikke vet hvor Gui er.

Hun skriver at representanter fra ambassaden i Peking har oppsøkt fengselet i etterkant av den påståtte løslatelsen. Dette uten å møte forleggeren.

«På morgenen den 17. oktober ble de fortalt av en tjenestemann at han hadde blitt løslatt ved midnatt. Tjenestemannen viste ikke hvor faren min var, men hevdet at han var fri til å reise hvor han ville», står det i uttalelsen fra Angela Gui.

Mystisk møte med «svenske»

Datteren beskriver også et mystisk møte med en person som hevdet å være hennes far.

Vedkommende snakket svensk, og sa at han skulle søke om svensk pass, men at han «ville tilbringe tid med sin syke mor».

«Min farmor var ikke syk. Min far befinner seg ikke med henne, og verken jeg eller min familie har fått noe informasjon», skriver Angela Gui i pressemeldingen, før hun avslutter med å understreke at hun er dypt bekymret for sin fars situasjon.

«Jeg har sovet med telefonen under puta i tilfelle han gir lyd fra seg. Jeg kommer til å fortsette det helt til han ringer», skriver hun, ifølge Expressen.

Drev regimekritisk virksomhet

På tidspunktet der Gui Minhai forsvant, drev ham de to forlagene Mighty Current og Causeway Bay i Hong Kong.

Nesten samtidig med at han forsvant, forsvant også fire kollegaer av ham som hadde jobbet i et forlag og en bokhandel i Hongkong.

Alle de fem ble knyttet til utgivelse og salg av det som kunne oppfattes som regimekritiske og satiriske bøker som stilte ledelsen i Beijing i et dårlig lys, ifølge NTB.