- Kina hindret meg i å reise til Oslo

Dissident bosatt i Australia sier han ble stoppet i Shanghai da han var på vei for å overvære nobelseremonien.

 SKULLE HEDRES : Årets nobelprisvinner, Liu Xiabo - som her blir hedret av kinesiske demokrati-aktivister - sitter fengslet i Kina og vil selv ikke kunne overvære nobelseremonien i Oslo fredag. Det vil heller ikke dissident Zhang Heci som angivelig skal ha blitt stoppet av kinesiske myndigheter i Shanghai fra å fly videre til Oslo. Foto: Kin Cheung/AP.
SKULLE HEDRES : Årets nobelprisvinner, Liu Xiabo - som her blir hedret av kinesiske demokrati-aktivister - sitter fengslet i Kina og vil selv ikke kunne overvære nobelseremonien i Oslo fredag. Det vil heller ikke dissident Zhang Heci som angivelig skal ha blitt stoppet av kinesiske myndigheter i Shanghai fra å fly videre til Oslo. Foto: Kin Cheung/AP.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den australske statsborgeren Zhang Heci hevder at han ble stanset av kinesiske myndigheter på flyplassen i Shanghai da han var på vei til Oslo for å overvære nobelseremonien.

Zhang sa onsdag at han ble holdt igjen i 24 timer etter at han ankom Shanghai. Han sier han ble utsatt for mishandling og deretter sendt tilbake til Australia, trass i at han har gyldig visum til Kina og ofte besøker landet.

I et åpent brev til utenriksminister Kevin Rudd klager han over at han ikke fikk lov å kontakte det australske konsulatet mens han satt i forvaring i Shanghai.

«De har ingen rett til å avbryte min reise til Oslo for å være til stede på seremonien for Liu Xiaobo. I stedet tvang de meg til å reise tilbake til Australia, og før det utsatte de meg for tortur,» skriver han i brevet som er lagt ut på nettsidene til Human Rights in China.

(NTB)