STIPLET LINJE: En rekke naboland reagerer kraftig på at Kina har markert . Foto: Reuters / Stringer / Google Maps
STIPLET LINJE: En rekke naboland reagerer kraftig på at Kina har markert . Foto: Reuters / Stringer / Google MapsVis mer

Kina hisser på seg naboene med disse nye passene

Har markert Sørkinahavet og Taiwan som kinesisk territorium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vietnam og Filippinene er rasende etter at Kina har gjort en aldri så liten endring i sine nylig reviderte pass.

På kartene i de nyreviderte passene gjør Kina, ved hjelp av stiplet linje, krav på hele Sørkinahavet og Taiwan.

Kina har lenge gjort krav på hele Sør-Kinahavet, til tross for at deler av havet også gjøres krav på av Filippinene, Vietnam, Taiwan, Brunei og Malaysia.

De omdiskuterte havområdene er potensielt rike på olje og gass, og det fryktes at krangelen lett kan eskalere til vold.

Den stiplede linja har nå ført til protester i en rekke land.

- Filippinene protesterer sterkt på at en linje med ni streker er inkludert i de elektroniske passene da et slikt bilde tydelig dekker et område som helt klart en filippinsk territorium og maritimt domene, sa Albert del Rosario, utenriksminister i Filippinene, til nyhetsbyrået Associated Press torsdag.

Langvarig krangel Kinas offisielle kart har lenge inkludert både Taiwan og Sørkinahavet som kinesisk territorium, men å inkludere dette i passene ses nå som en provokasjon ettersom de vil tvinge andre nasjoner til å sette sitt lands stempel på kartet når kinesere er ute og reiser.

Talsperson fra det vietnamesiske utenriksdepartementet, Luong Thanh Nghi, opplyser at de har skrevet og bedt Kina trekke tilbake de nye passene.

- Denne handlingen fra Kina har krenket Vietnams suverenitet til Paraceløyene og Spratlyøyene, så vel som våre suverene rettigheter og jurisdiksjon til relaterte maritime områder i Sørkinahavet, sa han under en pressekonferanse. 

- Dette er total ignoranse for virkeligheten og framprovoserer bare krangel, skriver Taiwans utenrikspolitiske råd i en uttalelse. Rådet mener myndighetene ikke kan akseptere kartet.

«Adferdsregler» Den langvarige tvisten ble også tema på de vanligvis rolige møtene for toppleder i Sørøst-Asia, da Kina i år ble beskyldt for å forsøke å stoppe debatten splitte de ti medlemslandene i Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) på grunn av konflikten.

Det er usikkert når Kina ført begynte å trykke de nye passene, og det er også usikkert om nabolandene vil reagere på noen annen måte enn å uttrykke sin protest.

NYE PASS: I Kinas nyreviderte pass markerer en stiplet linje at hele Sørkinahavet og Taiwan skal være kinesisk territorium. Foto: Reuters / Stringer
NYE PASS: I Kinas nyreviderte pass markerer en stiplet linje at hele Sørkinahavet og Taiwan skal være kinesisk territorium. Foto: Reuters / Stringer Vis mer

- Vietnam reserverer seg retten til å gjennomføre nødvendige tiltak passende for vietnamesisk liv, internasjonal lov og praksis mot slike pass, sier den vietnamesiske utenriksministeren.

USA, som har uttalt at de ikke ønsker å ta noens side i territoriumkrangelen, men sier de vurderer å sikre trygg sjøtrafikk i havområdene, har støttet innføringen av «adferdsregler» for å unngå sammenstøt i de aktuelle områdene. 

Filippinene, Brunei, Malaysia og Vietnam har avtalt å møtes 12. desember for å diskutere de ulike kravene om områder i Sørkinahavet og Kinas rolle i det hele.

Vannkrig Tidligere i høst havnet Kina i full vannkrig med Japan og Taiwan om en omstridt øygruppe i Sørkinahavet. Striden om farvannet rundt øygruppen blusset kraftig opp og førte til en diplomatisk krise mellom Kina og Japan.

Men også Taiwan, som allerede har et anstrengt forhold til Kina, hevder rett til den omstridte øygruppa og områdene rundt.

Striden handler om Senkakuøyene og blusset opp etter at den japanske staten kjøpte øyene fra en privat japansk eier.

De ubebodde øyene, som kalles Senkaku av japanerne, og Diaoyutai av kineserne, har vært under japansk administrasjon siden 1895. Striden står først og fremst om mulige olje- og gassforekomster rundt øyene.

VANNKRIG: Tidligere i høst havnet Kina i full vannkrig med Japan og Taiwan om en omstridt øygruppe i Sørkinahavet. Foto: YomiuriI Shimbun / AFP Photo / NTB scanpix
VANNKRIG: Tidligere i høst havnet Kina i full vannkrig med Japan og Taiwan om en omstridt øygruppe i Sørkinahavet. Foto: YomiuriI Shimbun / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer