- Kina hjelper Kim med raketter

USAs forsvarsminister Leon Panetta sier at Kina hjelper Nord-Korea med sitt våpenprogram. I så fall bryter landet FNs våpenembargo mot Nord-Korea.

PROVOSERER: En rakett paraderes til ære for Kim Il Sung i Pyongyang sist søndag. Eksperter tror Kina har brutt våpenembargoen mot Nor-Korea. Foto: AP Photo/David Guttenfelder
PROVOSERER: En rakett paraderes til ære for Kim Il Sung i Pyongyang sist søndag. Eksperter tror Kina har brutt våpenembargoen mot Nor-Korea. Foto: AP Photo/David GuttenfelderVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sikker på at noe hjelp kommer fra Kina, men jeg vet ikke omfanget av det, sa Panetta til medlemmer av Kongressens forsvarskomite i natt norsk tid.

Det er to resolusjoner i FNs sikkerhetsråd, fra 2006 og 2009, som forbyr hjelp til Nord-Koreas rakettprogram, og til landets kjernefysiske virksomhet.

100-års feiring Det er oppsiktsvekkende hvis det viser seg at Kina bryter dette forbudet. Nord-Korea er riktignok en slags alliert med Kina. Men Kina har mange ganger understreket at de ikke har noen interesse av å hjelpe uforutsigbare Nord-Korea med verken rakettteknologi eller kjernefysisk teknologi.

Det var etter at Nord-Korea paraderte det som så ut til å være en langdistanserakett i Pyongyang sist søndag, da landet feiret 100-års dagen til landsfaderen Kim Il Sung, ryktene fikk bein å gå på.

For raketten var noe ingen Nord-Korea kjennere hadde sett.

Et panel av eksperterer som assisterer FNs sikkerhetsråd har fått et tips fra militærekspartene i Janes om raketten, skriver Financial Times, som har sett mailen.

Kina i underlig lys Raketten det er snakk om ble fraktet av et enormt spesialkonstruert kjøretøy under militærparaden i Pyongyang.

Ekspertene mener det er en såkalt TEL, som er mobil. Forsvarsanalytikere Financial Times har snakket med mener at raketten har sin opprinnelse i den såkalte WoSang fabrikken i Kina, som produserer en serie av TEL-raketter.

Panelet som er fagekspertise for FNs sikkerhetsråd, skal nå undersøke om raketten virkelig stammer fra Kina. Hvis det er tilfelle så vil det sette Kina i et underlig lys, siden Kina selv har akseptert resolusjonene i Sikkerhetsrådet.

- Virkelig stort - Dette vil være virkelig stort. Det forandrer virkelig ting. Hvis Kina blir tatt i å bryte Sikkerhetsrådets sanksjoner ved å hjelpe Nord-Korea, så setter det Kina i et annet lys, og endrer de diplomatiske forbindelsene med Sør-Korea, Japan og USA, sier Marcus Noland, direktør ved Institutt for internasjonal økonomi, og ekspert på Nord-Korea, til Financial Times.

Panetta sa i sin redgjørelse for Kongressens forsvarskomite i natt at det ikke var noen tvil om Nord-Koreas planer om å utvikle langdistanseraketter. Landet har også kjernefysiske våpen, og har prøvesprengt to atombomber.

- Derfor tar vi Nord-Korea og deres provokasjoner veldig alvorlig, sa Panetta.

Hvis det er riktig at Kina bryter FN-embargoen av Nord-Korea, så gjør det også diplomatiet for å få Nord-Korea til å samarbeide om sin kjernefysiske teknologi og sine våpenprogrammer veldig vanskelig. Kina er en av partnerne som sammen med USA og nabolandene Sør-Korea, Japan og Russland, har forsøkt å få det isolerte Nord-Korea på bedre tanker.

FÅR HJELP? USA mener Nord-Korea Kim Jong Un, som her vinker itl undersåtter, har fått utenlandsk raketthjelp. Foto: AFP/ KCNA
FÅR HJELP? USA mener Nord-Korea Kim Jong Un, som her vinker itl undersåtter, har fått utenlandsk raketthjelp. Foto: AFP/ KCNA Vis mer