Kina hyller Clinton

NEW YORK (Dagbladet): I dag lander president Bill Clinton i Kina. Her er han på forhånd blitt hyllet som en visjonær statsmann på linje medRichard Nixon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På hjemmefronten er den ti dager lange reisen den mest omstridte - og den mest risikable - han har gjort på sine fem år i embetet.

Resultatene av besøket vil bli en miljøavtale og en avtale om samarbeid i kampen mot narkosmugling.

I tillegg kommer visse handelspolitiske utspill, alt å regne som minstemål for toppmøter mellom verdens stormakter.

Må forsvare seg

Richard Nixon vil for alltid bli dyrket i Kina fordi han åpnet forbindelseslinjene til Beijing. Foran dagens toppmøte har de offisielle mediene i Kina plassert Clinton på linje med Nixon fordi han har beveget seg fra sin kompromissløse kritikk til dagens «konstruktive samarbeid».

Før avreisen i går har president Bill Clinton forsvart besøket mot de skarpeste kritikerne i Kongressen.

Kritikerne har forgjeves bedt presidenten om å utsette besøket. Da Clinton avviste dette, ble han bedt om å unngå mottakelsen på Den himmelske freds plass.
Clinton har også avvist dette med henvisning til at det er vertslandet som fastsetter protokollen ved et statsbesøk.

Asia-avsløringer

De siste månedene er det blitt avslørt at kinesiske militære kanaliserte valgkampbidrag til Clinton i 1996. Kongressen har startet granskinger av mulig lekkasje av avansert rakett-teknologi til Kina.

Kineserne har samarbeidet med Pakistan i bygging av atomvåpen, og nye brudd på menneskerettighetene er blitt avslørt.

President Bill Clinton har tatt på seg å protestere mot brudd på menneskerettene og vil samarbeide med Kina om å bremse og stanse det kjernefysiske kappløpet i Øst-Asia.