Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina, India og Pakistan støtter Ahmadinejad

Opptøyene fortsetter. Utenlandske reportere risikerer fengsel.

STØTTES: Irans president får støtte av Indias statsminister Manmohan Singh og pakistans president Asif Ali Zardari (til venstre). Foto: AFP PHOTO / DMITRY KOSTYUKOV/Scanpix
STØTTES: Irans president får støtte av Indias statsminister Manmohan Singh og pakistans president Asif Ali Zardari (til venstre). Foto: AFP PHOTO / DMITRY KOSTYUKOV/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Irans president Mahmoud Ahmadinejad er i Russland for å delta på et møte i den såkalte Shanghai-gruppen (SCO), der Russland, Kina og de fire tidligere sovjetstatene Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan er medlemmer.

SCO-landene gratulerte presidenten med valgseieren, og sammen med statsministrene i Pakistan, Afghanistan og India ser landene ifølge iranske ISNA fram til et tettere samarbeid med presidenten.

Ahmadinejad utsatte turen til Russland med en dag på grunn av demonstrasjonene i Teheran, men lot ikke de minst 12 drepte i hjemlige demonstrasjoner hindre seg i å gjennomføre reisen.

Ikke nyvalg
Vokterrådet i Iran har akseptert at stemmene kan telles opp på nytt i enkelte valgkretser, etter massive, dagelange protester. Titusenvis av demonstranter har samlet seg i Teherans gater.

Men nyvalg er ikke aktuelt, understreker rådet ifølge NTB.

CNN skriver at opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi og hans tilhengere vil ikke godta en nyopptelling, men ønsker i stedet at valget gjennomføres på nytt.

Eksplosiver og skytevåpen

Iranske medier melder ifølge Reuters at «hovedmennene» bak uroen mandag er pågrepet, og at de var besittelse av både eksplosiver og skytevåpen. Det blir imidlertid ikke sagt noe om hvem disse er.

BLIR FORBUDT: Bilder som dette, som viser en mann som truer en kvinne med stokk, skal ikke lenger kunne tas. Iranske myndigheter kaster utenlandske reportere på dør. Foto:  REUTERS/Stringer/Scanpix
BLIR FORBUDT: Bilder som dette, som viser en mann som truer en kvinne med stokk, skal ikke lenger kunne tas. Iranske myndigheter kaster utenlandske reportere på dør. Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix Vis mer

Flere reformvennlige politikere skal dessuten være pågrepet.

Iranske myndigheter har bedt alle utenlandske journalister om å levere inn pressekortene sine og forlate Iran så fort som mulig.

Risikerer fengsel
Det er ikke tillatt for utenlandske journalister å rapportere til noe medium, og reportere risikerer arrestasjon.

Mousavi ber sine tilhengere holde seg unna gatene, for å unngå flere tap av liv. De gigantiske folkemassene har så langt ikke hørt på ham.

KJEMPEDEMONSTRASJONER: Hundretusener samles i Teherans gater. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix
KJEMPEDEMONSTRASJONER: Hundretusener samles i Teherans gater. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix Vis mer
VOLD: Minst 12 er drept i demonstrasjonene. Foto: AP photo/Vahid Salemi/Scanpix
VOLD: Minst 12 er drept i demonstrasjonene. Foto: AP photo/Vahid Salemi/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!