Kina innrømmer klima-feil

Blant verdens verste miljøsyndere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kina feiler i å gjøre fremgang i å forbedre og beskytte miljøet. Det kommer frem i en ny rapport fra den kinesiske regjeringen, skriver BBC.

Kina er blant verdens verste nasjoner når det gjelder miljøutslipp. Bare USA produserer mer drivhusgasser enn Kina.

I rapporten, som er utarbeidet av akademikere og eksperter i den kinesiske regjeringen, brukes det rundt 30 indikatorer for å måle nivået av økologisk modernisering. Dette inkluderer blant annet CO2-utslipp, tilgjengelighet til kloakksystemer og sikkerheten på drikkevannet.

- Langt bak

- Sammenliknet med sosial- og økonomisk modernisering, ligger Kinas økologiske modernisering langt bak, sier He Chuanqi, leder av forskningsgruppen som har lagt fram rapporten.

I Kina bor rundt en femtedel av jordas befolkning. Likevel forbruker de nå bare fire prosent av verdens oljeutvinning.

Men deres kraftige økonomiske vekst vil fortsette å øke appetitten på energi. Kina har planer om å åpne en ny kraftstasjon hver uke, de fleste kulldrevet.

Verdensbanken estimerer at forbruket i Kina vil vokse med seks prosent i løpet av de neste 15 årene, dobbelt så mye som verdensøkonomien i sin helhet.

KULLKRAFTVERK: Kina har en nøkkelrolle i å omgjøre verden til en økonomi med minimale karbonutslipp. Foto: Reuters/Scanpix
KULLKRAFTVERK: Kina har en nøkkelrolle i å omgjøre verden til en økonomi med minimale karbonutslipp. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Bekymringsfullt

Kina investerer også i sterkt i fornybar energi med planer om å sikre at 15 prosent av energien kommer fra fornybare energikilder, for det meste hydro-energi, innen 2020.

BBCs korrespondent i Beijing, Daniel Griffitghs, sier at den nye rapporten vil være bekymringsfull lesning for Kinas ledere. De har gang på gang repetert løfter om å rense opp i landets sterkt forurensede miljø.

- Landet betaler nå prisen for å sette økonomisk utvikling foran miljøet, sier han.

Blair advarer

Storbritannias statsminister Tony Blair advarte lørdag om at en avtale som ikke inkluderer bindende forpliktelser fra Kina og India, vil feile i å takle den globale oppvarmingen.

- Uten at de største økonomiene i verden er med på å redusere karbonutslippene, har vi ikke noe håp om å lykkes, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer