Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina innrømmer tyveri av organer

De fleste organer brukt i transplantasjoner stammer fra henrettede fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kinesiske myndigheter har i mange år blitt anklaget for å stjele organer fra henrette fanger til transplantasjoner. Nå innrømmer regjeringens visehelseminister at dette stemmer og at mange av de som mottar organene er utlendinger som betaler svært godt.

- Bortsett fra en liten andel fra trafikkofre, stammer de fleste organene fra henrettede fanger, sier visehelseminister Huang Jiefu, ifølge LA Times.

Huang talte til kirurger på en konferanse i Guangzhou og ba om bedre rapportering og strengere regler for å få bukt med Kinas ulovlige organhandel.

- Tilbudet av lovlige organdonasjoner er så lite at det ikke møter etterspørselen, sier Huang.

Flyr inn fra USA

At Kina bruker fangers organer har vært en uoffisiell sannhet på internett, i en rekke lokale medier og blant folk som venter på organtransplantasjon. I juli fastslo en domstol i landet at det er ulovlig å selge organer, men regjeringen innrømmer nå at det skjer i stor skala.

I 2004 fortalte en rekke medier i Kina at komikeren Fu Biao hadde betalt 36.000 dollar for en lever fra en henrettet fange. Og siden juni 2005 har en rekke nettsider fortalt om henrettede kriminelle som har blitt fratatt ulike organer uten at de hadde samtykket til dette.

En rekke amerikanere reiser til Kina for slike transplantasjoner fordi ventetiden i USA er svært lang. Leger forteller LA Times at amerikanere med kinesisk opphav er spesielt ivrige interessert i en transplantasjon i Kina.

ULOVLIG HANDEL: Demonstranter fra Falun Gong iscenesatte salg av organer under en protest i Washington DC da Kinas president besøkte USA i april. Organisasjonen har lenge anklaget kinesiske mynigheter for å stjele organer fra henrettede fanger, og nå innrømmer altså visehelseministeren dette. Foto: Scanpix
ULOVLIG HANDEL: Demonstranter fra Falun Gong iscenesatte salg av organer under en protest i Washington DC da Kinas president besøkte USA i april. Organisasjonen har lenge anklaget kinesiske mynigheter for å stjele organer fra henrettede fanger, og nå innrømmer altså visehelseministeren dette. Foto: Scanpix Vis mer

Flere pasienter avisa har snakket med sier de får oppgitt donorens kjønn og alder, men ikke noe mer informasjon. De har betalt rundt 40.000 dollar for operasjonen.

- Jeg vil ikke vite hvor nyren kom fra, sier Lily Wu.

Fra kule til gift

Kina henrettet minst 1770 mennesker i 2005, ifølge rapporter fra Amnesty International. Tallene er basert på saker i kinesiske medier, og andre aktivister mener det reelle tallet er langt høyere. Myndighetene gir ikke ut noe offisielt tall.

Tidligere ble de fleste henrettet med et skudd i bakhodet. Nå foregår de fleste henrettelsene ved hjelp av giftinjeksjoner. Myndighetene i Kina sier dette er en mer human metode, kritikerne mener årsaken til metodebyttet er at den gjør transplantasjon av organer enklere.

image: Kina innrømmer tyveri av organer
INNRØMMER TYVERI: Visehelseminister Huang Jiefu sier at de fleste organer som transplanteres i Kina stammer fra henrettede fanger.
PRAKTISERER DØDSSTRAFF: Amnesty International mener Kina henrettet minst 1770 mennesker i 2005. Mennene på bildet ble dømt til døden i april 2001.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!