Kina jakter på «økonomiske flyktninger» i USA

Kina vurderer å gå til rettslige skritt mot kinesere mistenkt for korrupsjon som har flyttet til USA med milliarder av dollar i bagasjen, ifølge Utenriksdepartementet i Kina.

KORRUPSJONSJAKT:: Yu Zhendong, til høyre, som er mistenkt for å ha underslått 485 millioner US dollar fra en kinesisk statsbank, ble arrestert av politiet da han kom tilbake til Kina fra USA. Myndighetene i USA sendte ham tilbake etter å ha fått et løfte om at han ikke vil bli henrettet. Kinas myndigheter jakter på korrupte kinesere som har stukket til utlandet med svarte penger. Foto: AP / Scanpix / Xinhua / Yuan Man
KORRUPSJONSJAKT:: Yu Zhendong, til høyre, som er mistenkt for å ha underslått 485 millioner US dollar fra en kinesisk statsbank, ble arrestert av politiet da han kom tilbake til Kina fra USA. Myndighetene i USA sendte ham tilbake etter å ha fått et løfte om at han ikke vil bli henrettet. Kinas myndigheter jakter på korrupte kinesere som har stukket til utlandet med svarte penger. Foto: AP / Scanpix / Xinhua / Yuan Man Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tiltaket presenteres som en del av president Xi Jinpings kamp mot korrupsjon.

Generaldirektør Xu Hong i utenriksdepartementet i Beijing sier at kinesiske myndigheter forsøker å få USA til å undertegne en utleveringsavtale, men at den ennå ikke er klar.

- Så i denne saken må vi tenke alternativt, sa Xu på en pressekonferanse onsdag.

- En måte er å repatriere de aktuelle mistenkte personene i henhold til lover mot ulovlig innvandring, den andre måten er å rettsforfølge dem i USA slik at de mistenkte kan bli siktet i henhold til amerikansk lov, sier Xu.

Han føyer imidlertid til at enkelte dommere i vestlige land, som i USA og Canada, har fordommer mot det kinesiske rettsvesenet og at de derfor ikke ønsker å utlevere mistenkte personer til Kina.

Global Financial Integrity Group, som har base i Washington, anslår at over 1 000 milliarder dollar er flyttet ulovlig til utlandet fra Kina i tidsrommet 2002 til 2011.

Tidligere i november varslet kinesiske myndigheter at de har pågrepet 288 «rømlinger» som er mistenkt for økonomisk kriminalitet i en kampanje som har fått navnet «Operasjon Revejakt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer