KORRUPSJONSJAKT:: Yu Zhendong, til høyre, som er mistenkt for å ha underslått 485 millioner US dollar fra en kinesisk statsbank, ble arrestert av politiet da han kom tilbake til Kina fra USA. Myndighetene i USA sendte ham tilbake etter å ha fått et løfte om at han ikke vil bli henrettet. Kinas myndigheter jakter på korrupte kinesere som har stukket til utlandet med svarte penger. Foto: AP / Scanpix / Xinhua / Yuan Man
KORRUPSJONSJAKT:: Yu Zhendong, til høyre, som er mistenkt for å ha underslått 485 millioner US dollar fra en kinesisk statsbank, ble arrestert av politiet da han kom tilbake til Kina fra USA. Myndighetene i USA sendte ham tilbake etter å ha fått et løfte om at han ikke vil bli henrettet. Kinas myndigheter jakter på korrupte kinesere som har stukket til utlandet med svarte penger. Foto: AP / Scanpix / Xinhua / Yuan ManVis mer

Kina jakter på «økonomiske flyktninger» i USA

Kina vurderer å gå til rettslige skritt mot kinesere mistenkt for korrupsjon som har flyttet til USA med milliarder av dollar i bagasjen, ifølge Utenriksdepartementet i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltaket presenteres som en del av president Xi Jinpings kamp mot korrupsjon.

Generaldirektør Xu Hong i utenriksdepartementet i Beijing sier at kinesiske myndigheter forsøker å få USA til å undertegne en utleveringsavtale, men at den ennå ikke er klar.

- Så i denne saken må vi tenke alternativt, sa Xu på en pressekonferanse onsdag.

- En måte er å repatriere de aktuelle mistenkte personene i henhold til lover mot ulovlig innvandring, den andre måten er å rettsforfølge dem i USA slik at de mistenkte kan bli siktet i henhold til amerikansk lov, sier Xu.

Han føyer imidlertid til at enkelte dommere i vestlige land, som i USA og Canada, har fordommer mot det kinesiske rettsvesenet og at de derfor ikke ønsker å utlevere mistenkte personer til Kina.

Global Financial Integrity Group, som har base i Washington, anslår at over 1 000 milliarder dollar er flyttet ulovlig til utlandet fra Kina i tidsrommet 2002 til 2011.

Tidligere i november varslet kinesiske myndigheter at de har pågrepet 288 «rømlinger» som er mistenkt for økonomisk kriminalitet i en kampanje som har fått navnet «Operasjon Revejakt».

(NTB-Reuters)