Kina: - Kan senke den

Kinesiske hypersoniske våpen kan senke det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford», hevder kinesiske forskere.

OSLO-BESØK: Verdens største krigsskip USS «Gerald R Ford» besøker Oslo. Her på vei inn Oslofjorden og Bunnefjorden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

OSLO-BESØK: Verdens største krigsskip USS «Gerald R Ford» besøker Oslo. Her på vei inn Oslofjorden og Bunnefjorden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Vis mer
Publisert

Kinesiske styrker skal ha «senket» det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford» i en krigsspill-simulering ved bruk av 24 hypersoniske sjømålmissiler, hevder kinesiske forskere.

Hypersoniske våpen har en hastighet på mer enn fem ganger lydens hastighet og gir dermed forsvarerne mindre tid til å reagere.

USS «Gerald R. Ford» er det største krigsskipet som noen gang er bygget. Skipet er på sitt første operative tokt noensinne - og ankom Oslo som første havn onsdag ettermiddag.

I simuleringen ble de amerikanske fartøyene angrepet etter å ha trosset advarslene og nærmet seg en øy okkupert av Kina i Sør-Kina-havet.

Kina og Filippinene er involvert i en territoriell strid på grunn av overlappende krav i Sør-Kina-havet, der Kina har overtatt områder og bygget kunstige øyer med anlegg egnet for militære formål. Kina har lenge vært bekymret over økt amerikansk militær tilstedeværelse på Filippinene.

Her må verdens største krigsskip vike - for danskebåten!. Reporter: Edward Stenlund. Video: US Navy / NTB / MarineTraffic Vis mer

Første gang

Det er første gang resultatene av simulerte hypersoniske angrep mot en hangarskipsgruppe er offentliggjort, i en artikkel publisert i det kinesiske Journal of Test and Management Technology.

Simuleringen brukes av kinesisk militære, ifølge den Hongkong-baserte avisa South China Morning Post.

Ifølge simuleringen kan den amerikanske hangarskipsgruppa - som tidligere er betraktet som ustoppelig av konvensjonelle våpen - «med sikkerhet bli totalskadd» av et relativt lite antall hypersoniske angrep, hevder forskerne.

Militære planleggere bruker sofistikerte krigsspill-simuleringer for å evaluere ulike scenarioer og utvikle strategier, men eksperter advarer om at de ikke kan stoles fullt og helt på som følge av terreng, vær og andre uforutsette faktorer, skriver The Telegraph.

Kina er i ferd med å ruste opp. I sin årlige rapport om Kinas militære styrker, hevdet Pentagon i november at landet kommer til å ha et arsenal på 1500 atomstridshoder innen 2035. Landet gjør også store framskritt på felt som hypersoniske våpen, cyberkrigføring og kapasiteter i verdensrommet, mener amerikanske myndigheter.

I NÆRHETEN: Den russiske fregatten «Admiral Gorsjkov» befinner seg i Norskehavet, og skal ha gjennomført en luftforsvarsøvelse i Norges nærområde. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

4500 sjømenn

Det gigantiske skipet, som drives av to atomreaktorer, har ankret opp innerst i Oslofjorden, men ikke helt inntil kai. Om bord er et mannskap på 4500, og det er plass til rundt 90 fly og helikoptre.

USS «Gerald R. Ford» er 333 meter langt. Bredden er på 41 meter ved vannlinjen, mens flydekket er 78 meter bredt. Toppfarten til skipet er på over 30 knop. De fire propellene i bronse veier 30 tonn hver og er 6,4 meter i diameter.

Byggingen av det nye skipet startet allerede i 2009, og i 2013 ble det døpt. Prislappen var på 13,3 milliarder dollar - noe som med dagens kurs tilsvarer 145 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer