- Kina kan sette USA ut av spill på timer

Maktbalansen skifter i Asia, og nå advarer en studie om at Kina skal være i stand til å sette amerikanske baser i regionen ut av spill på kort tid.

Taiyuan, et av den kinesiske marinens skip, deltok i april i en parade for å markere 70 års jubileumet til Folkets frigjøringshærs marine. Foto: REUTERS/Jason Lee / NTB Scanpix
Taiyuan, et av den kinesiske marinens skip, deltok i april i en parade for å markere 70 års jubileumet til Folkets frigjøringshærs marine. Foto: REUTERS/Jason Lee / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«USA har ikke lenger militær overlegenhet i den indopasifiske regionen og landets evne til å opprettholde en gunstig maktbalanse blir stadig mer usikker.»

Det slår en ny studie fast, som advarer om at USA kan slite med å forsvare seg selv og sine allierte mot den voksende stormakten Kina.

Studien, utført av United States Study Center ved Universitetet i Sydney, hevder at USAs forsvarsstrategi i området er midt i en krise, skriver CNN. Altså hevder studien at Australia, Japan og andre allierte må bygge opp og skifte fokus på sine styrker i regionen, eventuelt å sikre mer samarbeid med USA for å sikre sin sikkerhet.

Kinas utenriksdepartement sa mandag at de ikke hadde sett studien, men en talsperson understreket at landets militære politikk er «naturlig defensivt» og at de jobber for fredelig utvikling, ifølge CNN.

- Har fortsatt de beste kortene

Det er ikke noen hemmelighet at USA gradvis har blitt utfordret av Kina over en tiårsperiode. Det sier Øystein Tunsjø, professor ved senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Forsvarets høgskole.

- De siste ti åra har styrkeforholdet gradvis beveget seg i Kinas retning, men jeg vil argumentere for at USA er et godt stykke foran Kina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.