- Kina kan sette USA ut av spill på timer

Maktbalansen skifter i Asia, og nå advarer en studie om at Kina skal være i stand til å sette amerikanske baser i regionen ut av spill på kort tid.

Taiyuan, et av den kinesiske marinens skip, deltok i april i en parade for å markere 70 års jubileumet til Folkets frigjøringshærs marine. Foto: REUTERS/Jason Lee / NTB Scanpix
Taiyuan, et av den kinesiske marinens skip, deltok i april i en parade for å markere 70 års jubileumet til Folkets frigjøringshærs marine. Foto: REUTERS/Jason Lee / NTB ScanpixVis mer

«USA har ikke lenger militær overlegenhet i den indopasifiske regionen og landets evne til å opprettholde en gunstig maktbalanse blir stadig mer usikker.»

Det slår en ny studie fast, som advarer om at USA kan slite med å forsvare seg selv og sine allierte mot den voksende stormakten Kina.

Studien, utført av United States Study Center ved Universitetet i Sydney, hevder at USAs forsvarsstrategi i området er midt i en krise, skriver CNN. Altså hevder studien at Australia, Japan og andre allierte må bygge opp og skifte fokus på sine styrker i regionen, eventuelt å sikre mer samarbeid med USA for å sikre sin sikkerhet.

Kinas utenriksdepartement sa mandag at de ikke hadde sett studien, men en talsperson understreket at landets militære politikk er «naturlig defensivt» og at de jobber for fredelig utvikling, ifølge CNN.

- Har fortsatt de beste kortene

Det er ikke noen hemmelighet at USA gradvis har blitt utfordret av Kina over en tiårsperiode. Det sier Øystein Tunsjø, professor ved senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Forsvarets høgskole.

- De siste ti åra har styrkeforholdet gradvis beveget seg i Kinas retning, men jeg vil argumentere for at USA er et godt stykke foran Kina.

Hvis partene møtes militært ute til havs, er amerikanerne fortsatt overlegne - selv om Kina har bygd verdens største marine i antall skip, hevder Tunsjø.

- Hadde de møtt hverandre på landjord i Asia, hadde det vært helt annerledes. Men USA har fortsatt de beste kortene på hånda.

Berører allierte

Likevel, trenden de siste ti åra og i overskuelig framtid beveger seg i Kinas retning, sier Tunsjø. Det innebærer at USA må se på sin rolle helt annerledes.

- I mange år etter den kalde krigen kunne amerikanerne gjøre hva de ville, uten at noen var i nærheten å kunne utfordre dem. Men kineserne har en så stor marine at de kan utfordre USA. Det merker amerikanerne. Det er ikke den type militære utfordringer de har stått overfor i krig andre steder. De er i en situasjon hvor de må finne en ny strategi for å håndtere Kinas voksende makt.

Det berører også USAs allierte, bekrefter professoren.

- Er det slik at USA kan slite med å forsvare sine allierte i området?

- Jeg er delvis enig. Det skjer ikke i dag, men på sikt kan man se det for seg, sier han og bruker Sør-Korea som eksempel:

- Hvis Kina har ambisjon om å ta kontroll over hele den koreanske halvøya, vil det være vanskelig for USA å holde dem tilbake, sier han og legger til at det er lite sannsynlig at Kina vil ha interesse av å gjøre noe slikt.

Samtidig bemerker Tunsjø at han synes studien går litt langt og at det ikke er så ille.

- Hvis tanken her er å se over det neste tiåret, så er jeg enig i at USA står i en del problemer. Men ting kan endre seg fort.

Avanserte missiler

Studien slår fast at nesten alle amerikanske militære installasjoner i det vestlige Stillehavet, i tillegg til deres partnere og allierte kan bli ubrukelige på grunn av presisjonsangrep i de første timene av en konflikt.

- Selvfølgelig vil amerikanerne bli overrumplet hvis kineserne angriper først, men det er trolig amerikanerne som vil ha overtaket i den første fasen av en konflikt. Varer konflikten over lengre tid vil amerikanerne slite fordi de har lange forsyningslinjer og kommunikasjonslinjene til havs er relativt sårbare, sier Tunsjø.

Det vises også til at Kinas militære har gjør store framskritt i forhold til USA og dets allierte og partnere i Asia, spesielt når det kommer til presisjonsraketter.

- Går Kina forbi USA i utviklingen av missiler?

- Nei, det vil jeg ikke si. Men amerikanerne har sovet litt i timen, delvis på grunn av INF-avtalen som har blitt skrinlagt. Av disse grunnene har ikke amerikanerne utviklet landbaserte kort- og mellomdistansemissiler.

Kineserne har derimot utviklet ballistiske mellomdistansemissiler som har blitt så avanserte at det begynner å utgjøre en trussel for USAs baser i regionen.

- Det er et stort problem for amerikanerne. De har lite å falle tilbake på i det maritime. De blir ganske sårbare hvis det begynner å smelle rundt Okinawa og Guam.

«Kjempe til siste slutt»

En annen rapport, utarbeidet for den amerikanske kongressen i fjor høst, slo fast at det amerikanske militæret kunne lide «uakseptabelt høye tap» og kan streve med å vinne, eller kanskje tape, en krig mot Kina eller Russland, skriver CNN.

Seinest i begynnelsen av juni i år gikk den kinesiske forsvarsministeren Wei Fenghe ut og understreket at konflikt eller krig mellom Kina og USA ville være en katastrofe. Dette sa han i forbindelse med USAs støtte til et selvstyrt Taiwan. Han kritiserte også de amerikanske marineoperasjonene i Sør-Kina-havet.

Under det asiatiske forsvarstoppmøtet i Singapore la Wei likevel ikke skjul på at Kina ville «kjempe til siste slutt» hvis noen forsøker å splitte Kina fra Taiwan.

Beijing anser Taiwan som et hellig territorium som skal tas med maktbruk om nødvendig.

Deretter uttalte USAs forsvarsminister Patrick Shanahan at USA ikke lenger vil «gå på tærne» rundt kinesisk oppførsel i Asia.