SKEPTISK: Direktør Victor Zhikai Gao kommer med kraftige uttalelser om fredspristildelingen til Liu Xiaobo. Foto: Kilian Munch, Oslo Energy Forum  / Scanpix
SKEPTISK: Direktør Victor Zhikai Gao kommer med kraftige uttalelser om fredspristildelingen til Liu Xiaobo. Foto: Kilian Munch, Oslo Energy Forum / ScanpixVis mer

- Kina kan straffe Norge i mange år

Frykter Norge blir et nytt Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas boikott av Norge kan fortsette i mange år, sier en halvoffisiell kinesisk representant som sammenligner situasjonen med USAs boikott av Cuba.

- Jeg håper Norge ikke blir et nytt Cuba, sier Victor Zhikai Gao.

I Oslo har han deltatt på konferansen Oslo Energy Forum. Han er blant annet direktør for China National Association of International Studies (CNAIS) som er finansiert av Kinas utenriksdepartement. Mange regner Gao som en uoffisiell talsmann for Kinas myndigheter.

- Vår leder er Dai Bingguo, sier Gao om CNAIS.

Dai Bingguo er nasjonal sikkerhetsrådgiver for Kinas president.

- Hvis folk i Norge fortsatt mener at det Liu Xiaobo står for er småtteri, så misforstår dere fullstendig hvorfor Kinas regjering straffer Norge. Og dette kan fortsette i mange år. Store land opptrer veldig forskjellig. Se på hvordan Amerika har boikottet Cuba. Boikotten har pågått i 50 år. Jeg håper ikke Norge blir et nytt Cuba eller Kina et nytt USA. Det er det verste som kan skje.

Gao har ikke møtt noen norske regjeringsrepresentanter under oppholdet i Norge.

- Jeg har bare deltatt på konferansen, svarer han, men ramser opp hva han mener er verdt å legge seg på minnet.

- Gjensidig respekt, forståelse for hverandre og hverandres omstendigheter og ikke å skape trøbbel! For hvis dere skaper trøbbel, får dere som fortjent. Det er spillets regler, sier Gao.

(NTB)