- Kina klar for å bryte med Nord-Korea

Tror landet vil kollapse etter Kim Jong-ils død, ifølge Wikileaks-dokumenter.

DYNASTI I FORFALL?: Ifølge de lekkede diplomatnotatene tror Kina at Nord-Korea vil kollapse etter Kim Jong-ils død. Her blir Jong-il og etterfølgeren og sønnen Jong-un vanæret under en demonstrasjon i Sør-Korea i forrige uke, etter angrepet på grenseøya Yeonpyeong. Foto: Truth Leem/Reuters/Scanpix
DYNASTI I FORFALL?: Ifølge de lekkede diplomatnotatene tror Kina at Nord-Korea vil kollapse etter Kim Jong-ils død. Her blir Jong-il og etterfølgeren og sønnen Jong-un vanæret under en demonstrasjon i Sør-Korea i forrige uke, etter angrepet på grenseøya Yeonpyeong. Foto: Truth Leem/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina er klar for å forlate sin nære allierte Nord-Korea. Det skal en høytstående kinesisk diplomat ha hevdet overfor en amerikansk kollega, ifølge de nylig lekkede Wikileaks-dokumentene.

Ifølge lekkasjen kaller den kinesiske diplomaten sin nabo for «et bortskjemt barn», og sier den unge generasjonen av kinesiske ledere ikke lenger ser på Nord-Korea som en nyttig eller pålitelig alliert.

I tillegg tror kineserne landet vil kollapse etter Kim Jong-ils død, og signaliserer at de kan være klare for å akseptere gjenforening mellom Nord- og Sør-Korea.

Kina vil ikke kommentere innholdet i dokumentene, skriver The Guardian.

- Sensasjon De to kommunistiske nabolandene Kina og Nord-Korea har stått last og brast med hverandre siden Kina aktivt deltok i Koreakrigen på Nord-Koreas side i 1950-53, og skulle opplysningene vise seg å stemme, er det i så fall svært oppsiktsvekkende.

Det er den britiske avisa The Guardian, en av publikasjonene som har fått full tilgang til det enorme tilfanget av amerikanske diplomatnotater, som slår opp nyheten i dag.

Sam Riley, en av Sky News' utenriksredaktører, kaller avsløringen sensasjonell.

- Fram til nå har Wikileaks fortalt oss ting vi kunne anta på forhånd - men dette er eksplosivt, sier han til sin egen kanal.

I notatet går det fram at Kina ser på Nord-Koreas atomvåpenarsenal som potensielt destabiliserende for verdensfreden.

- Det plasserer Kina mer eller mindre i den amerikanske leiren når det gjelder analyse av situasjonen, sier Sky News-redaktøren.

- Frustrerte Utad er Kina en sterk motstander av USAs presstaktikk overfor Nord-Korea og ønsker en gjenopptakelse av de såkalte sekspartsforhandlingene om landets atomvåpenprogram.

VENNER - UTAD: Kim Jong-il under et møte med Kinas utenriksminister Yang Jiechi i 2007. Kina og Nord-Korea har vært nære allierte siden Koreakrigen i 1950-53, men ifølge Wikileaks-dokumentene vurderer kineserne nå å oppgi sin brysomme kommunistiske nabo. Foto: KCNA/KNS/AFP/Scanpix
VENNER - UTAD: Kim Jong-il under et møte med Kinas utenriksminister Yang Jiechi i 2007. Kina og Nord-Korea har vært nære allierte siden Koreakrigen i 1950-53, men ifølge Wikileaks-dokumentene vurderer kineserne nå å oppgi sin brysomme kommunistiske nabo. Foto: KCNA/KNS/AFP/Scanpix Vis mer

Men de lekkede dokumentene viser at stormakten er kraftig frustrert over sin alliertes militære sprell de siste åra, først og fremst fjorårets atomprøvesprengninger.

Samtidig frykter Kina konsekvensene en destabilisert Korea-region vil ha på økonomien - og de er ikke minst redde for at Kim Jong-ils død vil utløse en intern maktkamp.

I lys av dette er forrige ukes angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong, der fire mennesker døde, neppe egnet til å dempe Kinas bekymring.

- Ingen kommentar I en kort uttalelse sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet at Kina «merker seg de lekkede dokumentene».

- Vi håper USA vil håndtere de relevante saksforhold på en korrekt måte. Når det gjelder innholdet i dokumentene, gir vi ingen kommentar om det, sa talsmann Hong Lei på dagens faste pressebrifing.

Han understreket:

- Vi ønsker ikke noen forrykkelse i forholdet mellom Kina og USA.