RAKETTSKJOLD: Sør-Korea bekreftet forrige uke at installeringen av det amerikanske rakettskjoldsystemet THAAD er i gang. Foto: AFP / NTB Scanpix
RAKETTSKJOLD: Sør-Korea bekreftet forrige uke at installeringen av det amerikanske rakettskjoldsystemet THAAD er i gang. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

- Kina krever umiddelbar stans av amerikansk rakettskjold i Sør-Korea

Ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AFP skriver at Kina krever umiddelbar stans i oppbyggingen av amerikansk rakettskjold i Sør-Korea.

- Kinas holdning er klar og fast. Vi er imot utplasseringen av THAAD-systemet og ber relevante parter stanse utplasseringen umiddelbart, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Geng Shuang, på en pressekonferanse tirsdag, ifølge NTB.

Onsdag forrige uke viste tv-bilder store kjøretøy i kamuflasjefarger med det som så ut til å være rakettutstyr i distriktet Seongju.

Hundrevis av innbyggere, bekymret for ringvirkningene for fred og miljø, protesterte høylytt og kom noen steder i håndgemeng med politiet.

Finnes på Hawaii

Sør-Koreas forsvarsdepartement bekreftet ifølge nyhetsbyrået Yonhap, at en «full installering» av det amerikanske rakettskjoldsystemet THAAD er påbegynt.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.

Det omtales som et rakettskjoldsystem som kan sette ballistiske missiler med kort og lang rekkevidde ut av spill, skriver NTB.

Kina raser

Utplasseringen i Asia har allerede utløst kraftige protester fra Kina og Russland og provosert Nord-Korea. Sør-Korea og USA ble enige om utplasseringen i fjor, men har framskyndet installasjonen etter at spenningen i regionen har økt de siste månedene.

De har understreket at det kun er til forsvarsbruk og bedt Kina akseptere dette, men Kina er rasende og sier THAAD forskyver sikkerhetsbalansen og truer den regionale stabiliteten.