Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina kutter samarbeid og dialog med USA

Kina innstiller dialogen om menneskerettigheter med USA etter NATOs bombing av den kinesiske ambassaden i Beograd. Kineserne fryser også den militære kontakten på høyt nivå med USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble kunngjort av utenriksdepartementets talsmann Zhu Bangzao i en kunngjøring via det offisielle nyhetsbyrået Xinhua i morges, kinesisk tid. Han sa ikke hvor lenge.

USA har tatt opp menneskerettigheter med Kina siden kinesiske myndigheter satte inn soldater og politi mot studentdemonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, da hundrevis av mennesker ble drept.

I april støttet USA en resolusjon i FN menneskerettskommissariat i Geneve som kritiserte Kinas holdning til menneskerettigheter, men resolusjonen ble ikke vedtatt. Kina betegnet seieren sin som et bevis på at dialog er et bedre middel enn konfrontasjon.

Militært

Samtidig stanser Kina midlertidig den militære kontakten og utvekslingen med USA på høyt nivå.

- Kina har besluttet å fryse sine konsultasjoner med USA når det gjelder å stanse spredning av våpen, våpenkontroll og internasjonal sikkerhet, het det i kunngjøringen.

Den kom etter to dager med voldsomme demonstrasjoner utenfor den amerikanske og britiske ambassaden i Beijing.

Fire mennesker ble drept og over 20 såret i NATO-angrepet mot ambassaden. NATO har kalt bombingen for en tragisk feiltakelse.

Mens relasjonene mellom USA og Kina var bedre enn de er nå, ble de første skrittene tatt mot å etablere sterkere militære forbindelser og forsøke å komme over den gamle mistilliten. Det var også i Kinas interesse å styrke sitt forsvars anseelse etter at soldater og tanks ble satt inn mot demokratiforkjemperne i 1989.

Samarbeidet innebar gjensidige offisersbesøk og et amerikansk-designet program for å bedre kvaliteten på den kinesiske offisersutdannelsen.

Protestene fortsetter

Protestene forsatte på tredje dagen utenfor den amerikanske og britiske ambassaden i Beijing mandag, etter en rolig natt. «Betale blodig gjeld med blod» og «Oppløs NATO» ropte studentene over hodene på opprørspoliti, som danner ring mellom demonstrantene og ambassadebygningene.

Politiet ble sendt ut for å beskytte ambassadene etter at visepresident Hu Jintao gikk på TV og lovet at ambassadene og personellet ikke skulle utsettes for fare.

Britiske myndigheter råder britiske statsborgere til å ikke reise til Kina med mindre det er strengt nødvendig, etter de rasende demonstrasjonene. Den britiske ambassaden i Beijing ble i likhet med den amerikanske bombardert med murstein og maling i helgen.

- I lys av utviklingen den siste tiden, fraråder vi all reising til Kina om det ikke er strengt nødvendig, sa en talsmann for det britiske utenriksdepartementet søndag.

(NTB-Reuters-AFP)