ADVARER:  Kinas utenriksminister Yang Jiechi advarer USA om å gjøre spørsmålet om Sør-Kinahavet internasjonalt. FOTO: NA SON-NGUYEN/ AP PHOTO/ SCANPIX
ADVARER: Kinas utenriksminister Yang Jiechi advarer USA om å gjøre spørsmålet om Sør-Kinahavet internasjonalt. FOTO: NA SON-NGUYEN/ AP PHOTO/ SCANPIXVis mer

Kina langer ut mot USA

Utenriksministeren advarer mot å internasjonalisere spørsmålet om Sør-Kinahavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kinas utenriksminister advarer i en uttalelse USA mot å internasjonalisere spørsmålet om Sør-Kinahavet, der Kinas territoriale krav er i strid med kravene fra flere andre land.

- Hva blir resultatet hvis spørsmålet internasjonaliseres? Dert kan bare gjøre saken verre og vanskelige å løse, sier utenriksminister Yang Jiechi i en uttalelse som er lagt ut på det kinesiske utenriksdepartementets nettside.

- Internasjonal praksis viser at den beste måten å løse slike spørsmål på er gjennom bilaterale forhandlinger mellom de berørte landene, tilføyer Yang.

Kommentaren kommer to dager etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton sa at å løse spørsmålene i Sør-Kinahavet var vesentlig for hele regionen. Clinton uttalte seg på et møte i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN i Hanoi i Vietnam.

- USA har en nasjonal interesse i fri ferdsel på havet, åpen adgang til Asias felles havområder og respekt for folkeretten i Sør-Kinahavet, sa Clinton blant annet.

Utenriksminister Yang sier at Clintons «tilsynelatende rimelige» kommentarer i virkeligheten var et angrep på Kina, og at et ASEAN-møte var et upassende sted å ta opp spørsmålet.

(NTB)