Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina lanserer sin egen fredspris

Kina vil «gjenreise» fredsprisen etter at «klovnene» i Norge ødela den.

SYMBOL PÅ FRED: «Kina er et symbol på fred, samtidig som landet har makten til å oppretholde freden. Med mer enn én milliard innbyggere burde landet ha en sterkere stemme i spørsmålet om verdensfred», skriver juryen til den nye fredsprisen i en pressemelding. Foto: SCANPIX
SYMBOL PÅ FRED: «Kina er et symbol på fred, samtidig som landet har makten til å oppretholde freden. Med mer enn én milliard innbyggere burde landet ha en sterkere stemme i spørsmålet om verdensfred», skriver juryen til den nye fredsprisen i en pressemelding. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kun to dager før nobelseremonien i Oslo rådhus lanserer Kina sin egen fredspris «Confucius fredspris». Confucius var en kinesisk filosof, som levde fra 551 f.kr. til 479 f. kr. 

Det er den kinesisktaiwanske politikeren Lien Chan som har vunnet prisen, skriver Reuters. 

«Kina er et symbol på fred, samtidig som landet har makten til å oppretholde freden. Med mer enn én milliard innbyggere burde landet ha en sterkere stemme i spørsmålet om verdensfred», skriver juryen til den nye fredsprisen i en pressemelding.

- Klovner I går raste kinesiske myndigheter på nytt mot Norge etter at fredsprisen i år gikk til den fengslede regimekritikeren Liu Xiaobo.

- Når regjeringen så åpenlyst støtter en feilaktig avgjørelse har det ødelagt det politiske fundamentet for bilaterale relasjoner. Det vil ikke bli så vennlig som før, sa talskvinnen for kinesisk UD til Dagbladet, som også sa at «vi lar oss ikke påvirke av klovner».

«Når det kommer til stykke er Norge bare et lite land med et magert landområde og en liten befolkning. Dermed bør Norge også være minoriteten når det kommer til flertallets forståelse av frihet og demokrati», skriver juryen til den nye kinesiske fredsprisen.

- Norge feiler De mener et flertall bør bestemme hvem som tildels Nobels fredspris, i stedet for å være barsert på minoritetens antakelser.

Siden Nobels fredspris feiler i å holde «de høyeste menneskelige standarer» og representerer holdninger som er «fordomsfulle og falske» vil kineserne gjenreise fredsprisen, skriver juryen. Men denne gangen i utgangspunktet i kinesisk filosofi.

«Lien Chan vant blant de seks nominerte fordi han lykkes i skape en bro av fred mellom Taiwan og det kinesiske fastlandet», skriver juryen i begrunnelsen.

De nominenerte var blant andre:

KOMMER IKKE: I går raste kinesiske myndigheter på nytt mot Norge etter at fredsprisen i år gikk til den fengslede regimekritikeren Liu Xiaobo (t.h.).Når fredsprisseremonien avholdes i Oslo rådhus fredag, er det første gang på 75 år at prisen ikke deles ut. Forrige gang var da tyskeren Carl von Ossietzky ble tildelt prisen. Han satt da i konsentrasjonsleir dømt for landssvik og spionasje. Foto: SCANPIX
KOMMER IKKE: I går raste kinesiske myndigheter på nytt mot Norge etter at fredsprisen i år gikk til den fengslede regimekritikeren Liu Xiaobo (t.h.).Når fredsprisseremonien avholdes i Oslo rådhus fredag, er det første gang på 75 år at prisen ikke deles ut. Forrige gang var da tyskeren Carl von Ossietzky ble tildelt prisen. Han satt da i konsentrasjonsleir dømt for landssvik og spionasje. Foto: SCANPIX Vis mer

• Akademikeren Tan Cheng Liu, som blant annet har skrevet boken «Gentleman Philosophy».

• Gyancain Norbu. Gutten som Kina erklærte som «Panchen Lama», den nest øverste lama i tibetansk buddhisme. Den nåværende Dalai Lama, Tenzin Gyatso, bekjentgjorde Gedhun Choekyi Nyima som den 11. reinkarnasjon av Panchen Lama den 14. mai 1995.

Bill Gates

Nelson Mandela, Sør-Afrikas første svarte president.

HAR VUNNET PRISEN: Det er den kinesisktaiwanske politikeren Lien Chan som har vunnet prisen, skriver Reuters. Foto: SCANPIX
HAR VUNNET PRISEN: Det er den kinesisktaiwanske politikeren Lien Chan som har vunnet prisen, skriver Reuters. Foto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!