Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina legger hatet til side

Nå skryter de av Japans krisehåndtering, og tilbyr sin hjelp.

I RUINER: En japansk brannmann tråkker seg gjennom det skitne vannet i den oversvømte byen Sendai i Japan. Foto: (SCANPIX/AP Photo/Junji Kurokawa)
I RUINER: En japansk brannmann tråkker seg gjennom det skitne vannet i den oversvømte byen Sendai i Japan. Foto: (SCANPIX/AP Photo/Junji Kurokawa) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina og Japan har i lang tid hatt et relativt anstrengt forhold, med disputter av både territoriell, økonomisk, millitær og historisk karakter.

Forholdet har vært spesielt kjølig det siste halve året, og i Kina har det blitt holdt fiendtlige demonstrasjoner i flere byer.

Men etter jorskjelvet som rammet Japan før helga, har Kina vist seg fra en mykere side, skriver Washington Posts utenrikskorrespondent.

Penger og militær hjelp Kinesiske myndigheter var raskt ute med å stille en trenet redningsgruppe til disposisjon, og forsvarsminister Liang Guanglie tilbød sin japanske kollega millitær hjelp dersom det skulle bli behov.

Kinesisk Røde Kors har også vist sin solidaritet, og har tilbudt om lag en million kroner til hjelpearbeid.

Naturkatastrofen har videre resultert i en mildere tone i den kinesiske retorikken.

I de statlige lederartiklene som publiseres, ledere som normalt brukes til å vise Kinas misnøye med Japan, skrives det nå om hvordan Kina bør lære av Japans raske og velorganiserte håndtering av katastrofen.

Massiv støtte Men Kina er på ingen måte alene om å tilby assistanse til det kriserammede Japan. Om lag 50 land står i kø for å bidra, og til og med Det internasjonale atombyrået IAEA ønsker å ta del i hjelpearbeidet, skriver CNN

Og den internasjonale støtten kan vise seg høyst nødvendig.

Japanske myndigheter venter at dødstallene vil stige til over 10.000, og i fem av landets prefekturer er om lag 300.000 mennesker evakuert.

Forbereder seg Leger Uten Grenser har satt i gang begge sine Japan-team i arbeid i byen Sendai i Miyagi-prefekturen. Enda har de ikke fått oversikt, men de trekker erfaringer fra lignende situasjoner.

- Vi har ikke sett det fulle omfanget av denne katastrofen enda. Vi frykter mange døde og vi frykter og forbereder oss på at det også er mange skadde, sier styreleder i Leger Uten Grenser i Norge, Håkon Bolkan til Dagbladet.

- Høy andel omkomne Tilfeldigvis er Leger Uten Grenser midt i en planlagt konferanse om hvordan man kan best respondere på katastrofer.

- Det kommer til å være mange med veldig kritiske skader etter et jordskjelv og tsunami. Samtidig er det ofte vanskelig å tilby dem hjelpt raskt, sier Bolkan.

- Vi bygger på erfaringer vi gjorde etter blant annet tsunamien i Indonesia. Når det gjelder naturkatastrofer vet vi at det i tsunamier er et relativt høy andel omkomne i forhold til antall skadde, legger han til.

Bolkan sier at førsteprioritet for nødhjelpmannskapene er å sørge for tak over hodet til dem som er rammet, men som fortsatt er i live.

- De skadde vil ofte ha kompliserte brudd, skitne sår og være veldig utsatt for infeksjoner.

Men han understreker at han har tillit til at det japanske helsevesenet, som er meget godt utviklet, vil bidra mye til å begrense katastrofen.

- Flommen var verst - Vi har i fortløpende kontakt med dem. Det viktigste først er å undersøke behovene. Heldigvis har vi ressurser tilstede i Japan. Vi har fløyet inn to team til Sendai med helikopter og besøker klinikker for å få oversikt hvordan hvordan vi kan bidra best mulig, sier han.

Håkon Bolkan, styreleder i Leger Uten Grenser Norge. Foto: Leger Uten Grenser
Håkon Bolkan, styreleder i Leger Uten Grenser Norge. Foto: Leger Uten Grenser Vis mer

Bakketeamene sender kontinuerlig rapporter. De mener at det er ikke skjelvet som var verst.

- Førsteinntrykket er at det er vannmassene som står for de største ødeleggelsene, sier Bolkan.

Antakelsene ser ut til å stemme med det japanske politiets egne tall. Ifølge disse gjorde tsunamien minst like mye skade som selve skjelvet.

Alvorlige benbrudd og åpne sår Bolkan sier at førsteprioritet for de som ble rammet men har overlevd er å sørge for vann og gi dem tak over hodet.

- De skadde vil ofte ha kompliserte brudd, skitne sår og være svært utsatt for infeksjoner, sier han.

Kraftselskapene i Japan har varslet om større utkoblinger og strømbrudd. Bolkan sier at det godt utviklede helsesystemet i Japan sannsynligvis har nok nødaggregater på sykehusene til å avverge en medisinsk katastrofe.

- Dette vil uansett ikke påvirke arbeidet vårt mye. Leger Uten Grenser er vant til å nettopp sørge for sin egen infrastruktur, inkludert vann og elektrisitet.

Spesialtrente mannskaper FN mobiliserer også nå sin ekspertise.
I tillegg til om lag 50.000 japanske redningsarbeidere, sender FN og flere andre land spesialtrente mannskaper for å bistå i redningsarbeidet. — Vi er i ferd med å sende ni eksperter som er blant de mest erfarne vi har til å håndtere katastrofer. De vil bidra med å evaluere behovene og koordinere innsatsen med japanske myndigheter, sier Elisabeth Byrs, talskvinne for FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA) ifølge NTB.

OVERSVØMT: Satelittbilder av Sendai-området viser at vannet nådde mer enn 6 kilometer inn i landet. Foto: AFP PHOTO / NASA
OVERSVØMT: Satelittbilder av Sendai-området viser at vannet nådde mer enn 6 kilometer inn i landet. Foto: AFP PHOTO / NASA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling