Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina letter på bruken av dødsstraff

Reduserer antall lovbrudd som gir dødsstraff.

DØDSDØMT: Kina reduserer antall lovbrudd som fører til dødsstraff. Denne dama ble ble dømt til døden i 2003, Foto:  SCANPIX/ AFP.
DØDSDØMT: Kina reduserer antall lovbrudd som fører til dødsstraff. Denne dama ble ble dømt til døden i 2003, Foto: SCANPIX/ AFP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina reduserte antallet forbrytelser som kan gi dødsstraff, og dermed viser de at de kanskje har lyttet til alle landene som gjentatte ganger har kritisert kinesiske myndigheter for å ligge øverst på den lite flatterende statistikken av å gjennomføre flest henrettelser. Kina henretter flest mennesker i verden årlig.
Antallet reduseres På søndag kommer en rekke nye lover som trer i kraft i Kina. En av endringene innebærer at antall forbrytelser som kunne føre til dødsstraff reduseres fra 68 til 55, skriver avisa China Daily.

Noen av de forbrytelser som nå gir mildere straff er smugling av religiøse relikvier, metaller og dyr. Også det å handle med falske penger, noe svindel og forfalskning og plyndring av antikviteter vil føre til mildere straffer.

Ikke voldelig Alle forbrytelser som nå fjernet fra listen over dem som kan gi dødsstraff er ikke-voldelige forbrytelser. De nye lovene bør sees som en del av et 2007 vedtak som sa at enhver avgjørelse som endte med dødsstraff vil bli vurdert av Høyesterett, skriver avisen.
Ny røykelov  På søndag blir det også forbudt å røyke i «lukkede offentlige rom», som betyr busser, butikker og restauranter, men ikke på arbeidsplassen. Alle som eier en bedrift eller restaurant må sette opp skilt med «Røyking forbudt», og oppfordrer sine ansatte til å sørge for at røykere ikke tenner sine sigaretter innendørs.

I tillegg vil kinesiske myndigheter forby salgsautomater av sigaretten på offentlige steder. Hvilken straff som vil ramme dem som bryter røykeforbudet er fortsatt ikke bestemt.

En million dør Folk flest er kinesere og hver tredje menneske i verden som røyker lever i Kina. Hvert år dør om lag én million mennesker av røyking i Kina. BBC melder at kinesiske myndighetene frykter at hvis ingenting blir gjort for å stanse økningen i antall røykere, vil hvert fjerde dødsfall i Kina om 20 år skyldes røyking.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media