Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Kina letter på reiserestriksjonene

Etter to måneder kan friske innbyggere i Wuhan og Hubei-provinsen i Kina få reise ut.

ÅPNER OPP: Kina letter nå på reiserestriksjonene fra Hubei og Wuhan. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Kina letter nå på reiserestriksjonene fra Hubei og Wuhan. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mens stadig flere land legger nye restriksjoner på sine innbyggere, letter nå Kina på sine.

Etter to måneder med strenge restriksjoner kan nå friske innbyggere i Wuhan og Hubei-provinsen i Kina få reise ut fra området.

Det opplyser landets myndigheter tirsdag, ifølge NTB.

Isolerte millioner

Mens innbyggere i Hubei kan reise ut fra provinsen allerede fra midnatt tirsdag, vil innbyggere i Wuhan få lettelse i reiserestriksjonene først fra 8. april, opplyser myndighetene.

Alle fly fra utlandet til landets hovedstad blir nå omdirigert til tolv andre flyplasser andre steder i Kina. Der blir alle reisende testet for smitte. De som er friske og ikke viser noen symptomer, vil få reise til Beijing, men alle reisende fra utlandet blir underlagt en to uker lang karantene.

Wuhan har vært omtalt som det første episenteret og startpunktet for utbruddet av coronaviruset. Viruset ble først oppdaget her i begynnelsen av desember.

I forsøket på å hindre spredning isolerte de kinesiske myndighetene Wuhan og nabobyene med til sammen over 50 millioner innbyggere.

Boris Johnson: - Bli hjemme! Vis mer

Ifølge tall fra World of metres har Kina totalt sett registrert 81171 smittetilfeller siden utbruddet startet i desember. 3277 av disse døde som følge av viruset.

I dag er hele 73 159 av de smittede friske igjen, mens 1573 syke fortsatt anses som kritisk syke. Kina har hatt 78 nye smittetilfeller det siste døgnet.

Risikerte dødsstraff

Til tross for at landet fortsatt ser nye smittetilfeller, anses spredningen nå for å være stanset i Wuhan. I forrige uke hevdet den kinesiske nyhetsformidleren Xinhua at det for første gang siden utbruddet startet ikke var registrert noen nye tilfeller av viruset.

Tirsdag for ei uke siden reiste Kinas president Xi Jinping for første gang til Wuhan siden utbruddet av coronaviruset startet i millionbyen. Da uttalte han at viruset er «så godt som stanset».

Endringene i restriksjonene er høyst sannsynlig etterlengtet i regionen. For om man tenker reglene er strenge her til lands, har de vært av en annen liga i Wuhan.

Det som startet med en oppfordring om å holde seg hjemme og stans i kollektivtransport, ble i begynnelsen av februar endret til et påbud man risikerte strenge straffer for å bryte. Ifølge CNN risikerte lovbrytere å bli arrestert, dømt og i verste fall få dødsstraff.

CORONAVIRUSET: Mer en 300 000 tilfeller av covid-19 nå er rapportert til WHO, fra nesten hvert land i verden. - Pandemien akselererer, sier generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: AP Vis mer

De strenge reglene var signert av både kinesiske helsemyndigheter, høyesterett, Folkets høyeste påtaleembete og Justis- og beredskapsdepartementet.

Økning i Hongkong

Men selv om Wuhan anses som «friskmeldt», gjelder ikke det alle deler av Kina. I Hongkong har man den siste tida sett en voldsom økning i antall smittetilfeller.

Ved hjelp av strenge restriksjoner mens viruset herjet i andre deler av Fastlands-Kina, klarte den administrative regionen å begrense smitten til et minimum ved hjelp av strenge restriksjoner.

I begynnelsen av mars ble restriksjonene lettet, og innbyggerne fikk returnere til kontorene. Den siste uka har Hongkong sett en dobling i antall smittede, og over 90 % av tilfellene knyttes til folk som har kommet fra utlandet.

Hele Norges coronakart