Kina lover å kutte i utslippene

Kina har for første gang lovet omfattende tiltak for å bekjempe klimaforandringene og har satt som mål å kutte kraftig i utslippene innen 2020.

KLIMATILTAK: Røyk siver ut av piper og kjøletårn ved et raffineri i Ninbo i Zhejiang-provinsen. Kina har store problemer med å bli kvitt smog i de store byene, men lover altså nå å kutte i utslippene. Foto: SCANPIX
KLIMATILTAK: Røyk siver ut av piper og kjøletårn ved et raffineri i Ninbo i Zhejiang-provinsen. Kina har store problemer med å bli kvitt smog i de store byene, men lover altså nå å kutte i utslippene. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunngjøringen kom fra Kinas visestatsminister Zhang Gaoli under klimatoppmøtet i New York tirsdag, melder BBC.

Zhang sa Kinas CO2-utslipp, som er verdens høyeste, snart vil nå et toppnivå, og at målet er å få satt et tak på utslippene så snart som mulig.

- Som et stort og ansvarlig land vil Kina gjøre en enda større innsats for å ta tak i klimaendringene og ta internasjonalt ansvar som er i samsvar med våre nasjonale forhold og faktiske muligheter, sa Zhang i sitt innlegg på toppmøtet.

Eksperter og analytikere påpeker at dette er første gang Kina har sagt seg villig til å ta tak i klimaproblemene og kutte i utslippene av klimagasser.

Mange har likevel bitt seg merke i at den kinesiske presidenten Xi Jinping ikke var til stede på klimatoppmøtet, men hadde sendt sin visestatsminister i stedet.

(NTB)