FORTSETTER ARBEIDET: I starten av august forsikret Kinas utenriksminister om at aktiviteten i området var stoppet, men ferske satelittbilder viser at så ikke er tilfellet. I alle fall om man skal tro Bonnie Glaser ved Washingtons senter for strategiske og internasjonale studier. Foto: REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/Handout via Reuters / NTB Scanpix
FORTSETTER ARBEIDET: I starten av august forsikret Kinas utenriksminister om at aktiviteten i området var stoppet, men ferske satelittbilder viser at så ikke er tilfellet. I alle fall om man skal tro Bonnie Glaser ved Washingtons senter for strategiske og internasjonale studier. Foto: REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/Handout via Reuters / NTB ScanpixVis mer

Kina lovte å stoppe øybyggingen, men rykende ferske bilder avslører løgnen

- For militært bruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kinesiske presidenten Xi Jinping skal neste uke på besøk til USA, og det er ventet at én av tingene som vil stå øverst på møteagendaen er Kinas landekspansjon i Sør-Kinahavet.

I starten av august forsikret Kinas utenriksminister om at aktiviteten i området var stoppet, men ferske satelittbilder viser at så ikke er tilfellet. I alle fall om man skal tro Bonnie Glaser ved Washingtons senter for strategiske og internasjonale studier.

- Det faktum at de fortsetter kontruksjonen av kunstige øyer i området, understreker bare mangelen på vilje fra Kinas side til å lete etter diplomatiske løsninger, sier hun ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ny rullebane Bilder fra Fiery Cross Reef viser en blodfersk rullebane som er tre kilometer lang og flere landingsplasser for helikoptere, samt flere anlegg som kan være bygget for satelittkommunikasjon.

Glaser sier videre at ting tyder på at lignende anlegg er i ferd med å oppføres ved Subi Reef og Mischief Reef.

- Beijing sender med dette en melding til president Barack Obama rett før besøket til USA. Budskapet er at de akter å fortsette med å fremme sine interesser i Sør-Kinahavet, selv om det fører til økt spenning og et mer anstrengt forhold til USA.

Det kinesiske utenriksministeriet mener fremdeles at Kina har «udiskutabel suverenitet» over områdene, og at de dermed har rett til å etablere militære baser her.

- Krig uunngåelig Kina har også tidligere advart vestlige makter om å blande seg inn i landets aktiviteter i Sør-Kinahavet. I mai kom de statlig kontrollerte kinesiske mediene med følgende melding:

«En krig mellom Kina og USA i Sørkinahavet er uunngåelig - og intensiteten i disse trefningene vil være høyere enn det folk vanligvis forstår som friksjon. Vi vil ikke ha en militær konflikt med USA, men om den kommer er det noe vi vil akseptere.»

Slike kommentarer er ikke offisielle meldinger fra myndighetene, men det tolkes ofte slik at de reflekterer myndighetens synspunkter.

Kommentaren kom samme dag som Kina sendte en offisiell advarsel til amerikanerne om at de må slutte å sende spionflyene sine over området for å sikre seg bilder. Det skrev nyhetsbyrået Reuters da. Dette pålegget har amerikanerne altså ikke fulgt.

Våpen På de fem kunstige øyene som Kina bygger blant rev og skjær i det omstridte havområdet Spratly i Sør-Kina-havet, er det også oppdaget et større våpen-artilleri, hevder amerikanske myndigheter.

Ifølge Independent ble funnet gjort tidlig i mai i år. 

ADVARER:  Kina har også tidligere advart vestlige makter om å blande seg inn i landets aktiviteter i Sør-Kinahavet. I mai kom de statlig kontrollerte kinesiske mediene med følgende melding:

«En krig mellom Kina og USA i Sørkinahavet er uunngåelig - og intensiteten i disse trefningene vil være høyere enn det folk vanligvis forstår som friksjon. Vi vil ikke ha en militær konflikt med USA, men om den kommer er det noe vi vil akseptere.» Foto: REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/Handout via Reuters / NTB Scanpix
ADVARER: Kina har også tidligere advart vestlige makter om å blande seg inn i landets aktiviteter i Sør-Kinahavet. I mai kom de statlig kontrollerte kinesiske mediene med følgende melding: «En krig mellom Kina og USA i Sørkinahavet er uunngåelig - og intensiteten i disse trefningene vil være høyere enn det folk vanligvis forstår som friksjon. Vi vil ikke ha en militær konflikt med USA, men om den kommer er det noe vi vil akseptere.» Foto: REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/Handout via Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Senator John McCain sier da at utviklingen var urovekkende.

- Vi skal ikke ha noen konflikt med Kina, men vi kan ta i bruk enkelte tiltak som kan bidra til at Kina ikke viderefører denne typen aktivitet, sa han.

Langvarig konflikt Disputten om de nevnte landeområdene er derimot ikke på noen måte et nytt fenomen. Konflikten har blusset opp jevnlig de siste 30 årene

14. mars 1988 barket kinesiske og vietnamesiske sjøstyrker sammen for kontroll over øya. I forkant av hendelsen hadde kineserne sett seg ut en rekke rev i Sør-Kinahavet hvor de ønsket å drive overvåkning av skipstrafikken. 

Vietnam begynte da å ta kontroll på nærliggende rev for å overvåke kinesernes aktivitet. Det begynte i en rekke konfrontasjoner i området og kulminerte i et sjøslag der over 70 vietnamesiske soldater ble drept og to bevæpnede transportskip ble sunket. 

Etter seieren om Johnson South Reef, fortsatte Kina å utvide sitt territorium i område og tok over flere nærliggende rev.

De senere årene har det vært en rekke konfrontasjoner i forbindelse med fiskerettigheter, borevirksomhet og militærøvelser i området.

RULLEBANE: Bilder fra Fiery Cross Reef viser en blodfersk rullebane som er tre kilometer lang og flere landingsplasser for helikoptere, samt flere anlegg som kan være bygget for satelittkommunikasjon. Foto: REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/Handout via Reuters / NTB Scanpix
RULLEBANE: Bilder fra Fiery Cross Reef viser en blodfersk rullebane som er tre kilometer lang og flere landingsplasser for helikoptere, samt flere anlegg som kan være bygget for satelittkommunikasjon. Foto: REUTERS/CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/Digital Globe/Handout via Reuters / NTB Scanpix Vis mer