UNDER PRESS:  Kim Jong-Un har vist flere provoserende handlinger overfor sine naboland. Foto: KCNA via KNS / Scanpix / AFP.
UNDER PRESS: Kim Jong-Un har vist flere provoserende handlinger overfor sine naboland. Foto: KCNA via KNS / Scanpix / AFP.Vis mer

- Kina må legge press på Nord-Korea

Barack Obama ønsker å presse Kim Jong-Un til å stanse sin provoserende oppførsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge New York Times har kontakten mellom USA og Kina om Nord-Korea de siste dagene blant annet inkludert en telefonsamtale fra president Barack Obama til Kinas president Xi Jinping.

Amerikanske tjenestemenn har gitt Kina detaljert informasjon om de amerikanske planene om å oppgradere rakettforsvaret og andre militære tiltak mot truslene fra Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un.

Stilltiende aksept Kina har ikke protestet, verken offentlig eller bak kulissene, mot at USA har sendt både marinefartøyer og krigsfly til den koreanske halvøya.

Det tar USA som et klart tegn på den økende frustrasjonen Kina føler overfor Nord-Korea. Kina stemte også for FN-resolusjon som kritiserte Nord-Koreas siste prøvesprengning.

I første omgang ønsker USA at Kina grundig sjekker for å hindre at Nord-Korea importerer forbudte varer. I neste omgang vil USA at Kina skal presse Kim til å stanse sin provoserende oppførsel og godta forhandlinger om atomprogrammet.

Ifølge New York Times skal USA sende en strøm av tjenestemenn til Kina for å bidra til presset. Neste uke reiser også utenriksminister John Kerry til Beijing.

Overrasker ikke Det hvite hus sa fredag at de ikke ville bli overrasket om Nord-Korea gjennomfører en ny rakettoppskyting etter meldinger om to mellomdistanseraketter er flyttet til østkysten.

- Vi har jo sett rapportene om at Nord-Korea har gjort forberedelser for å skyte opp en rakett, og vi følger situasjonen nært, sa talsmann i Det hvite hus, Jay Carney.

- Det ville ikke overraske oss om de gjør noe slikt. Vi har sett dem skyte opp raketter før, og det ville passe med det pågående mønsteret av krigersk, lite hjelpsom og lite konstruktiv retorikk og handlinger, sa han.

- Vi ber dem stanse disse provokasjonene og heller fokusere på innfri sitt internasjonale ansvar og gi mat til sitt eget folk. De bare isolerer seg mer fra verden, sa han videre.

Raketter klargjøres Det var nyhetsbyrået Yonhap som meldte at to Musudan-raketter var fraktet med tog til en base på østkysten og plassert på mobile, underjordiske oppsktingsramper.

Musudan-rakettene har en rekkevidde på 3-4.000 kilometer, noe som gjør at Sør-Korea og Guam er innenfor rekkevidde. Men de fleste eksperter er enige om at Nord-Korea ennå ikke har kapasitet til å sende en rakett med en atombombe til amerikanske baser eller territorium.

Lørdag nektet Nord-Korea igjen å åpne for adgang til industriparken Kaesong, som Nord-Korea og Sør-Korea driver sammen, og som bidrar med sårt tiltrengt valuta til Nord-Korea.

Adgang til komplekset har vært suspendert siden onsdag, noe som er ytterligere et tegn på den raskt økende spenningen.

Ingen sørkoreanere slipper inn i industrisonen, mens de som er i fabrikkene kan reise ut hvis de ønsker. Et hundretall kom over grensa lørdag, mens 500 fortsatt er i Kaesong.

(NTB)