Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina med knallhardt tollsvar: Nå stuper indeksene i USA

Legger på toll på varer til 50 milliarder dollar.

I KRIG: Donald Trump og USA ble i dag truffet av liknende tollsatser fra Kina som de selv har pålagt landet. Det går allerede utover markedene. Foto: Rex / NTB Scanpix
I KRIG: Donald Trump og USA ble i dag truffet av liknende tollsatser fra Kina som de selv har pålagt landet. Det går allerede utover markedene. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Kina innfører 25 prosents toll på ytterligere 106 amerikanske varer, få timer etter at Trump-administrasjonen varslet toll på over 1000 kinesiske varer.

Den nye runden med kinesisk toll vil blant annet ramme import av amerikanske biler, fly, soyabønner, whisky og kjemiske produkter, opplyste det kinesiske handelsdepartementet onsdag, ifølge NTB.

Varer for om lag 50 milliarder dollar, tilsvarende 390 milliarder kroner, blir omfattet av avgjørelsen. Det er foreløpig ikke kunngjort noen dato for når avgjørelsen vil tre i kraft.

- Svarer med samme mynt

De første tiltakene i den pågående handelskonflikten mellom Kina og USA kom da USA varslet en toll på stål og aluminium. Kina svarte moderat med en 25 prosents toll på blant annet frukt og svinekjøtt med verdier på omtrent tre milliarder dollar. Nå rammes imidlertid USA langt hardere av Kinas svar.

Kina kom med den nye tollen som et direkte motsvar på at Trump-administrasjonen i går kveld varslet at det skal innføres en toll på 25 prosent på 1300 kinesiske varer. Også disse har en verdi på rundt 390 milliarder kroner.

- Så fort det ble kjent svarte Kina med samme mynt. Dette er et motsvar til ytterlige tollrestriksjoner, og Kina har svart med å legge tollsatser på ytterligere beløp, sier sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen til Dagbladet.

Rammer stort

Hun forklarer at eksport fra USA til Kina i 2016 var på 116 milliarder dollar. Dersom Kina legger toll på varer til 50 milliarder dollar, betyr det toll på 40 prosent av landets eksport til Kina.

- Dette er høye tall. Spørsmålet er om dette vil slå ut rent økonomisk. Tollen slår ikke inn før kanskje i juni, og det er slett ikke sikkert vi vil se effekter før utover andre halvår, sier Due-Andresen.

Hun sier et av spørsmålene er om USA igjen vil svare på Kinas nye tiltak.

- Det er en slik eskalering man eventuelt er redd for, men dette er allerede ganske store beløp for amerikansk handel med Kina, sier hun.

Børsene faller

Verdens børser har allerede lidd under den eskalerende handelskonflikten mellom USA og Kina, og nye mottiltak sendte på mandag børsene på Wall Street rett i bunn.

Like etter at Kina i dag annonserte den nye tollen, sank også kursen på amerikanske aksjefutures kraftig. S&P 500-indeksen falt hele 1,7 prosent. Dow Jones- kontrakter gikk ned 2 prosent, mens de på Nasdaq 100-indeksen falt 2,3 prosent, skriver Bloomberg.

Soyabønneprisen falt 3,7 prosent i dag. Soyabønner er USAs største landbrukseksport til Kina, og lista over 106 varer inneholder flere av USAs mest populære eksportvarer til det folkerike landet.

Ifølge Bloomberg opplyser kinesiske myndigheter at det er uklart når den nye tollsatsen implementeres, men at dette er avhengig av samtaler med USA. Kinas kunngjøring i dag kom en halvtime etter at aksjemarkedet på det kinesiske fastlandet stengte før en to dagers ferie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!