STOCKHOLM: En kinesisk familie ble kastet ut fra et hostel fordi det var fullbooket. Dette har skapt sterke reaksjoner, og fått svenske og kinesiske myndigheter i skvis. Video: Doris Lee/YouTube.Vis mer Vis mer

Kina med ny advarsel mot å reise til Sverige

Hevder det har vært over 40 tilfeller, blant annet ran og tyveri, mot kinesiske turister.

Det var i september at kinesiske myndigheter først beskyldte Sverige for å bryte med menneskerettighetene. Bakgrunnen var en uoverenstemmelse mellom tre kinesiske familiemedlemmer og et hostel i Stockholm sentrum.

Saken har siden blitt et diplomatisk anliggende, og kinesiske myndigheter har også gått ut og advart kinesere som bor eller studerer i Sverige mot «det brutale svenske politiet».

Lørdag, lille julaften, publiserte den kinesiske ambassaden i Stockholm og utenriksdepartementet et nytt reiseråd angående Sverige, der de skriver at det har vært over 40 tilfeller mot kinesiske turister de siste tre månedene, blant annet tyveri og ran.

Det står også at det svenske politiet ikke har rapport om denne kriminaliteten, og at det er vanskelig for kinesiske borgere å beskytte rettighetene sine i landet.

Dette melder også det svenske nyhetsbyrået TT.

Den første advarselen fra kinesiske myndigheter mot Sverige ble utstedt 23. september. Denne gikk ut 22. desember, og er dermed nå fornyet fram til 22. mars.

Svenske myndigheter har ikke kommentert det nye reiserådet fra Kina.

Kastet ut av hostel

Det var den 2. september i år at en kinesisk familie ble nektet opphold på et hostel i Stockholm. De ankom tidligere enn antatt, og det var flere timer til rommet var ledig.

Familien ønsket derfor å få tilbringe ventetiden i lobbyen til rommet var ledig, noe som skal ha utløst en diskusjon. Hostellet skal til slutt ha bedt dem om å forlate stedet. Dette nektet familien, og hostellet ringte politiet, som kastet dem ut.

Et klipp som har florert i sosiale medier viser en av de mannlige familiemedlemmene som blir eskortert ut av en kvinnelig politibetjent mens han og de andre roper og ber om hjelp, for så å kaste seg på bakken.

Ifølge den kinesiske familien ble det utøvd krass vold overfor familien, og Kina krever en unnskylding fra svenske myndigheter. De kaller hendelsen for et brutalt overgrep.

Satire-video

I slutten av september, bare uker etter hendelsen med den kinesiske familien, klarte Sverige igjen å irritere kineserne. Svenska Nyheter lagde nemlig en satire-video om hendelsen.

I programmet viste de en informasjonsvideo for kinesiske turister, som er laget for at kinesere på besøk i Sverige «skal føle seg velkomne». Videoen spiller på kjente fordommer mot kinesiske turister, og i tillegg kalles kinesere for rasister.

Den kinesiske ambassaden i Sverige sendte i ettertid ut en pressmelding der de fordømte innslaget og kalte det «et ondskapsfullt angrep» mot Kina og det kinesiske folk.

«Vi oppfordrer SVT og programmet til å be om unnskyldning umiddelbart», skrev de. Programsjef i SVT, Thomas Hall, uttalte til Aftonbladet at han ikke kom til å be om unnskyldning.

Vil ha Minhai løslatt

Det har også blitt spekulert i om kinesiske myndigheter bruker hendelsen for å sverte Sverige, fordi de ønsker den svensk-kinesiske forfatteren Gui Minhai løslatt fra varetekt i kinesisk fengsel.

Det skriver The Guardian.

Minhai har skrevet flere bøker som kan oppfattes å sette kinesiske myndigheter i et dårlig lys, fordi de er regimekritiske og satiriske.

For Sverige er turisme fra Kina en voksende inntektskilde, og har det niende største antallet overnattinger med 365 000 i fjor, en økning på 13 prosent på bare et år, ifølge Statistisk sentralbyrå.