Kina med nytt hardt utfall mot Norge

Det vil bli vanskelig å opprettholde et vennskapelig forhold til Norge etter årets fredspristildeling, som er en skamløs provokasjon, sier en talskvinne for kinesisk UD.

KLAR MELDING: Kina kom med svært krass kritikk av Norge i morges norsk tid. Foto: Frederic J. BROWN/ AFP
KLAR MELDING: Kina kom med svært krass kritikk av Norge i morges norsk tid. Foto: Frederic J. BROWN/ AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil bli vanskelig å opprettholde et vennskapelig forhold til Norge etter årets fredspristildeling, som er en skamløs provokasjon, sier en talskvinne for kinesisk UD.

- Det er vanskelig å opprettholde de vennskapelige forbindelsene vi har hatt med Norge tidligere, sier talskvinnen Jiang Yu.

Bakgrunnen for kritikken er Nobelkomiteens beslutning om å tildele årets fredspris til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo.

- Kriminell Liu er dømt til elleve års fengsel for undergravende virksomhet i Kina etter å ha undertegnet et manifest med krav om økt demokrati.

Kinesiske myndigheter har fordømt tildelingen i sterke ordelag og fastholder at Liu er en vanlig kriminell.

- Nobelkomiteen ga årets pris til en kriminell som soner en dom fordi han har brutt kinesisk lov, sier Jiang.

- Skamløs provokasjon - Dette er åpen støtte til kriminelle handlinger i Kina og en skamløs provokasjon og innblanding i Kinas juridiske suverenitet, sier talskvinnen.

- Dersom kompetente myndigheter i Kina har bekymringer og reservasjoner mot å gå videre i arbeidet med å fremme samarbeid med Norge, så er det forståelig, mener Jiang.

Verken Liu selv eller noen av hans familiemedlemmer får komme til Oslo for å delta under fredsprisseremonien 10. desember.

Utsetter forhandlinger Kinesiske talsmenn har også tidligere kommet med utfall mot Norge etter fredspriskunngjøringen i oktober.

Tidligere i uka ble det kjent at Kina har utsatt forhandlingene om en handelsavtale med Norge på ubestemt tid.

Norge og Kina har i lengre tid jobbet med å få på plass en slik handelsavtale, og lenge så det ut som om Norge ville bli det første europeiske landet som skulle få dette til.

Men etter årets tildeling av Nobels fredspris er forhandlingsklimaet blitt iskaldt.

Viktig marked Kineserne har meldt at det er «behov for mer tid til interne konsultasjoner før et nytt møtetidspunkt kan fastesettes», heter det fra Nærings- og handelsdepartementet.

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) har ikke ønsket å si om han tror det er fredsprisutdelingen som er årsaken til utsettelsen.

- Jeg ser ingen grunn til å spekulere på det, sa han tidligere i uka.

En handelsavtale mellom Norge og Kina vil bety en kraftig reduksjon av tollsatsene på en rekke eksportvarer, ikke minst på sjømat. Markedet i Kina er det viktigste i Asia for norske sjømatleverandører

(NTB)

FÅR FREDSPRIS: Dissidenten Liu Xiaobo blir tildelt Nobels Fredspris i Oslo snart, men får ikke komme selv for å motta prisen. Foto: Ap
FÅR FREDSPRIS: Dissidenten Liu Xiaobo blir tildelt Nobels Fredspris i Oslo snart, men får ikke komme selv for å motta prisen. Foto: Ap Vis mer