-  Kina mer pop enn USA

Irak-krigen har ført til at kommunistiske Kina nå har et bedre omdømme enn USA i flere europeiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en internasjonal undersøkelse gjennomført av det anerkjente amerikanske Pew Research Institute. Meningsmålinger er utført i 15 europeiske land i løpet av april og mai i år, og rundt 1000 personer er spurt i hvert land.

Polen er unntaket

Forskjellene i omdømme mellom supermaktene er stor i Kinas favør både i land som støttet Irak-krigen og de som gikk imot.

Resultatene viser at 65 prosent av alle briter ser positivt på Kina, sammenliknet med 55 prosent for USA. I Frankrike, som gikk imot Irak-krigen, svarte 58 prosent at de ser positivt på Kina, mens tallet for USA bare var 43 prosent. Polen er det eneste av de europeiske landene der de spurte har et mer fordelaktig inntrykk av USA enn Kina.

Versting

Irak-krigen og overgrepene i Abu Ghraib-fengselet og på Guantanamo-basen har fått store overskrifter og svekket USAs omdømme, mens massive brudd på menneskerettighetene i Kina får mindre oppmerksomhet.

Ifølge Amnesty International er Kina en versting på politisk og religiøs forfølgelse, fengsling uten rettergang og tortur. I fjor ble 3400 mennesker henrettet i Kina.

-  Vårt verdensbilde er konsentrert om USA og det som skjer der. Internasjonale konflikter blir ikke registrert ordentlig hvis ikke USA er part i det, sier Geir Lundestad, historiker og direktør på Nobelinstituttet.

 LITE POPULÆR:  President George W. Bush.
LITE POPULÆR: President George W. Bush. Vis mer

Han tror europeere markerer avstand til USA, og har et for idyllisk bilde av Kina.

-  Jeg tror ikke vi skal se på dette som at Europa ser så positivt på Kina. Undersøkelsen viser først og fremst at vi tar avstand fra USA. Hvis vi går nærmere inn på ting, vil nok folk reservere seg mot mange ting som skjer i Kina. Men bildet er at det har skjedd negative ting i USA, mens Kina har sett sterk økonomisk vekst og større åpenhet, sier historikeren.

I RUINER: USAs popularitet falmer etter landets invasjon av Irak. I Bagdad ble i går flere irakere husløse etter at et boligkompleks ble ødelagt etter kamper mellom amerikanske soldater og opprørere.
POPULÆR: Statsminister Wen Jiabao.